Мања слова Већа слова РСС
>

ИСТАКНУТИ ЦРНОГОРСКИ ИСЕЉЕНИК ВЕСЕЛИН МИЈАЧ ДОНИРАО 180.000 ЕУРА ЗА ОБНОВУ ШКОЛЕ

ИСТАКНУТИ ЦРНОГОРСКИ ИСЕЉЕНИК ВЕСЕЛИН МИЈАЧ ДОНИРАО 180.000 ЕУРА ЗА ОБНОВУ ШКОЛЕ
Датум објаве: 28.08.2019 08:52 | Аутор: Управа за дијаспору

Испис Штампај страницу


Привредник Веселин Мијач, који већ дуги низ година живи и ради у Шведској, донирао 180.000 еура за обнову Основне школе “Милорад Муса Бурзан”, коју је некада похађао као њен ученик. Мијач је власник шведске компаније Савана, као и Хотела Рамада, шопинг центра Малл оф Монтенегро и зграде Еуропоинта у Подгорици. У протекле три године Мијач је уложио у Црну Гору 45 милиона еура.  Добитник је овогодишње награде Управе за дијаспору за унапређење привредног партнерства. Недавно је изабран за предсједника првог Удружења Црногораца у Шведској “Слога”, које је основано на његову иницијативу.

На обраћање директорице ове образовне установе Андреје Сокић, упућене у марту о.г. Мијач је спремно одговорио и са посебним сентиментом и заинтересованошћу потврдио да ће дати свој допринос за побољшање услова за боравак дјеце у школи.

У питању је био велики пројекат, комплетна реконструкција подова у 42 просторије, укључујући све учионице у којима бораве ученици, укупне површине око 2.000 метара квадратних, затим замјена браварије, уградња 57 дрвених врата, који су реконструисани након 70 година, практично од изградње школе, а све захваљујући њеном бившем ђаку, Веселину Мијачу који је за то опредијелио значајна средства.

Мијач је својим филантропским поступком показао како се воли домовина и родни град, и дао примјер другим успјешним привредницима у дијаспори и матици како могу имати кључну улогу кроз улагање и добротворну активност у побољшању услова образовања наше дјеце. Директорица школе је нагласила да је реконструкција најљепши поклон који су могли да добију у сусрет јубилеју 60 година, од када школа егзистира под овим именом.


Управа за дијаспору