Мања слова Већа слова РСС
>

ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЗК “БИХОР” УПРАВИ ЗА ДИЈАСПОРУ

ПОСЈЕТА ПРЕДСТАВНИКА ЗК “БИХОР” УПРАВИ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 23.08.2019 11:18 | Аутор: Управа за дијаспору

Испис Штампај страницу


Директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић разговарао је 21. августа 2019. године са предсједником и чланом Управног одбора Завичајног клуба “Бихор” из Луксембурга, Еском Халиловићем и Едином Латићем.

Митровић се захвалио на указаној посјети, осврнувши се на претходне успјешно реализоване активности Управе за дијаспору. Информисао је о Закону о измјенама и допунама Закона о сарадњи Црне Горе са дијаспором – исељеницима који ових дана ступа на снагу, чиме се омогућава самосталност органа у вршењу својих послова.

Представници Завичајног клуба “Бихор” информисали су да бихорско удружење у Луксембургу ове године обиљежава 10 година постојања, током којих су реализовали бројне пројекте хуманитарног карактера и на тај начин чували најдрагоцјеније народне вриједности свог завичаја у Црној Гори. У циљу обиљежавања овог јубилеја, организоваће прославу у октобру мјесецу у Руменлажу у Центру за културу. Такође, а поводом јубилеја, планирана је израда и публиковање монографије Завичајног клуба.

Халиловић је истакао да Бихор броји око 300 чланова и да је препознатљив по свом раду и великој подршци коју пружају својим завичајцима. 

Завичајни клуб “Бихор” је преко свог Фонда за развој општине Петњица донирао и уложио средства у израду путне инфраструктуре петњичког краја. Донирали су бројни школски прибор и инвентар школама у Петњици.  

За цјелокупан хуман допринос и залагање за просперитет и развој завичајне општине, ово удружење је ове године у Петњици добило признање за дугогодишњу сарадњу, одржавање и подршку  за функционисање рада КУД-а Бихор, које постоји већ 40 година. Такође, добили су признање Општине Петњица за сарадњу и допринос различитим активностима у овом крају.

Посебно издвајају Награду Управе за дијаспору за допринос у области културе, коју им је уручио предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на манифестацији Дана дијаспоре у Петњици 31. јула 2017.године. 

Халиловић и Латић су истакли успјешну и дугогодишњу сарадњу Завичајног клуба са Управом за дијаспору, као главном инстанцом у области сарадње матице са дијаспором.

Директор Митровић се захвалио на посјети и изразио спремност да подржи предстојеће програмске активности овог удружења, које својим радом заслужује сваку подршку и заступљеност матице.