Manja slova Veća slova RSS
>

POSJETA PREDSTAVNIKA ZK “BIHOR” UPRAVI ZA DIJASPORU

POSJETA PREDSTAVNIKA ZK “BIHOR” UPRAVI ZA DIJASPORU
Datum objave: 23.08.2019 11:18 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović razgovarao je 21. avgusta 2019. godine sa predsjednikom i članom Upravnog odbora Zavičajnog kluba “Bihor” iz Luksemburga, Eskom Halilovićem i Edinom Latićem.

Mitrović se zahvalio na ukazanoj posjeti, osvrnuvši se na prethodne uspješno realizovane aktivnosti Uprave za dijasporu. Informisao je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima koji ovih dana stupa na snagu, čime se omogućava samostalnost organa u vršenju svojih poslova.

Predstavnici Zavičajnog kluba “Bihor” informisali su da bihorsko udruženje u Luksemburgu ove godine obilježava 10 godina postojanja, tokom kojih su realizovali brojne projekte humanitarnog karaktera i na taj način čuvali najdragocjenije narodne vrijednosti svog zavičaja u Crnoj Gori. U cilju obilježavanja ovog jubileja, organizovaće proslavu u oktobru mjesecu u Rumenlažu u Centru za kulturu. Takođe, a povodom jubileja, planirana je izrada i publikovanje monografije Zavičajnog kluba.

Halilović je istakao da Bihor broji oko 300 članova i da je prepoznatljiv po svom radu i velikoj podršci koju pružaju svojim zavičajcima. 

Zavičajni klub “Bihor” je preko svog Fonda za razvoj opštine Petnjica donirao i uložio sredstva u izradu putne infrastrukture petnjičkog kraja. Donirali su brojni školski pribor i inventar školama u Petnjici.  

Za cjelokupan human doprinos i zalaganje za prosperitet i razvoj zavičajne opštine, ovo udruženje je ove godine u Petnjici dobilo priznanje za dugogodišnju saradnju, održavanje i podršku  za funkcionisanje rada KUD-a Bihor, koje postoji već 40 godina. Takođe, dobili su priznanje Opštine Petnjica za saradnju i doprinos različitim aktivnostima u ovom kraju.

Posebno izdvajaju Nagradu Uprave za dijasporu za doprinos u oblasti kulture, koju im je uručio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na manifestaciji Dana dijaspore u Petnjici 31. jula 2017.godine. 

Halilović i Latić su istakli uspješnu i dugogodišnju saradnju Zavičajnog kluba sa Upravom za dijasporu, kao glavnom instancom u oblasti saradnje matice sa dijasporom.

Direktor Mitrović se zahvalio na posjeti i izrazio spremnost da podrži predstojeće programske aktivnosti ovog udruženja, koje svojim radom zaslužuje svaku podršku i zastupljenost matice.