Мања слова Већа слова РСС
>

АЗЕРБЕЈЏАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПОСЈЕТИЛА УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ

АЗЕРБЕЈЏАНСКА ДЕЛЕГАЦИЈА ПОСЈЕТИЛА УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 07.08.2019 14:33 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Данас су Управу за дијаспору посјетили савјетник за политичка питања у амбасади Азербејџана у Црној Гори Махир Џафаров, трећи секретар у амбасади Азербејџана у Црној Гори Орхан Алијев, директор Културно-економског центра Азербејџан-Црна Гора Сејран Мирзазада, предсједник невладине организације реформаторске омладине из Азербејџана Фарид Шахбазли и генерални секретар невладине организације реформаторске омладине из Азербејџана Хаџибеј Хајдерли. Шахбазли и Хајдерли су оснивачи и уредници азербејџанског портала “Хас хабер”. Госте је на њихов захтјев примио помоћник директора Управе за дијаспору мр Иван Јововић.

На почетку разговора, Фарид Шахбазли је истакао добре међудржавне односе Азербејџана и Црне Горе и спремност невладине организације коју представља да ради на унапријеђењу односима између држава. Шахбазли је истакао да је Црна Гора међу најпопуларнијим турситичким дестинацијама у Азербејџану и да је један од разлога посјете управо упознавање са Црном Гором што ће резултирати промотивним текстом на њиховом порталу.

Хаџибеј Хајдерли је говорио о заједничким вриједностима које дијеле Азербејџан и Црна Гора, као и о мултиетничности и мултикултуралности на којима почивају обје државе. Хајдерли сматра да на заједничким вриједностима треба градити и унапријеђивати односе између двије државе.

Сејран Мирзазада је истакао добре економске односе који постоје између двије државе и сматра да постоји простор за унапријеђењем тих односа. Такође, сматра да се на пољу образовања могу унаприједити односи који би резултирали студентским размјенама између двије државе.

Махир Џафаров је похвалио манифестацију “Дани дијаспоре-исељеника” и њену комплексну организацију, и истакао је да Азербејџан може доста научити у односима са својим исељеницима од пријатељске Црне Горе. Такође, изразио је спремност за размјену искустава са Црном Гором на пољу сарадње са исељеницима. Захвалио се на спремности Управе да им помогне на овом пољу.

Мр Иван Јововић се захвалио гостима на посјети и на интересовању за активности Управе за дијаспору. Јововић је истакао да иако географски веома удаљени, Азербејџан и Црна Гора били су дио истог цивилизацијског оквира у једном дијелу заједничке историје. Данас предано раде на креирању што бољих односа између држава. Нагласио је да су економски интереси основна нит сарадње међу државама, али и да култура заузима важан дио у повезивању између народа и држава. Помоћник Јововић је упознао госте са правном легислативом посвећеном исељеницима, Савјетом за сарадњу са дијаспором-исељеницима, манифестацијом “Дани дијаспоре-исељеника” и бројним другим активностима. Апострофирао је нови пројекат Управе за дијаспору и Факултета за црногорски језик и књижевност Црногорски онлине гдје наши исељеници могу учити црногорски језик у свим крајевима свијета.