Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСЈЕДНИЦА КУЛТУРНО ИНФРОМАТИВНОГ ЦЕНТРА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗ ЛУКСЕМБУРГА И ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ЦРНОГОРСКО-БЕЛГИЈСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА “МОНТЕНЕГРО” ПОСЈЕТИЛИ УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ

ПРЕДСЈЕДНИЦА КУЛТУРНО ИНФРОМАТИВНОГ ЦЕНТРА ЦРНЕ ГОРЕ ИЗ ЛУКСЕМБУРГА И ПРЕДСЈЕДНИК УДРУЖЕЊА ЦРНОГОРСКО-БЕЛГИЈСКОГ ПРИЈАТЕЉСТВА “МОНТЕНЕГРО” ПОСЈЕТИЛИ УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 01.08.2019 14:38 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Дана 31. јула о. г. предсједница Културно информативног центра Црне Горе из Луксембурга Фетија Калач и предсједник удружења црногорско-белгијског пријатељства “Монтенегро” и члан Савјета за сарадњу са дијаспором-исељеницима Горан Вратница посјетили су Управу за дијаспору. Са њима је разговарао директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић.

Калач и Вратница су изразили задовољство што су имали прилику да присуствују овогодишњој манифестацији “Дани дијаспоре-исељеника” и похвалили сложену организацију овог догађаја.

Калач, која је на челу новооснованог удружења, истакла је да ће њено удружење у наредном периоду бити посвећено презентовању и његовању културне баштине Црне Горе у Луксембургу и земљама Бенелукса. Квалитетним пројектима из културе и туризма покушаће да окупе што већи број наших исељеника  чиме ће градити квалитетне односе са матичном државом. На састанку је разговарано о будућим активностима удружења, међу којима се истиче покретање школе црногорског језика за наше исељенике у земљама Бенелукса.

Вратница је говорио о активности које су планиране за период до краја текуће године. Истакао је спремност за покретање заједничких пројектних активности за новооснованим удружењем из Луксембурга.

Митровић је информисао госте о пројектима које је Управа за дијаспору покренула: онлине курс црногорског језика, wеб апликација о евиденцији исељеника, издавање исељеничких књижица и многи други пројекти. Митровић је истакао да ће Управа за дијаспору, у оквиру законских могућности, наставити да пружа подршку удружењима која предано раде на јачању веза са матичном државом. Митровић је искористио прилику да позове удружења да учествују на новом Јавном конкурсу за суфинансирање који ће бити расписан следеће године.