Manja slova Veća slova RSS
>

PREDSJEDNICA KULTURNO INFROMATIVNOG CENTRA CRNE GORE IZ LUKSEMBURGA I PREDSJEDNIK UDRUŽENJA CRNOGORSKO-BELGIJSKOG PRIJATELJSTVA “MONTENEGRO” POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU

PREDSJEDNICA KULTURNO INFROMATIVNOG CENTRA CRNE GORE IZ LUKSEMBURGA I PREDSJEDNIK UDRUŽENJA CRNOGORSKO-BELGIJSKOG PRIJATELJSTVA “MONTENEGRO” POSJETILI UPRAVU ZA DIJASPORU
Datum objave: 01.08.2019 14:38 | Autor: UzD

Ispis Štampaj stranicu


Dana 31. jula o. g. predsjednica Kulturno informativnog centra Crne Gore iz Luksemburga Fetija Kalač i predsjednik udruženja crnogorsko-belgijskog prijateljstva “Montenegro” i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Goran Vratnica posjetili su Upravu za dijasporu. Sa njima je razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

Kalač i Vratnica su izrazili zadovoljstvo što su imali priliku da prisustvuju ovogodišnjoj manifestaciji “Dani dijaspore-iseljenika” i pohvalili složenu organizaciju ovog događaja.

Kalač, koja je na čelu novoosnovanog udruženja, istakla je da će njeno udruženje u narednom periodu biti posvećeno prezentovanju i njegovanju kulturne baštine Crne Gore u Luksemburgu i zemljama Beneluksa. Kvalitetnim projektima iz kulture i turizma pokušaće da okupe što veći broj naših iseljenika  čime će graditi kvalitetne odnose sa matičnom državom. Na sastanku je razgovarano o budućim aktivnostima udruženja, među kojima se ističe pokretanje škole crnogorskog jezika za naše iseljenike u zemljama Beneluksa.

Vratnica je govorio o aktivnosti koje su planirane za period do kraja tekuće godine. Istakao je spremnost za pokretanje zajedničkih projektnih aktivnosti za novoosnovanim udruženjem iz Luksemburga.

Mitrović je informisao goste o projektima koje je Uprava za dijasporu pokrenula: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Mitrović je istakao da će Uprava za dijasporu, u okviru zakonskih mogućnosti, nastaviti da pruža podršku udruženjima koja predano rade na jačanju veza sa matičnom državom. Mitrović je iskoristio priliku da pozove udruženja da učestvuju na novom Javnom konkursu za sufinansiranje koji će biti raspisan sledeće godine.