Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА ДРУГОГ САЗИВА САВЈЕТА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ-ИСЕЉЕНИЦИМА

ОДРЖАНА КОНСТИТУТИВНА СЈЕДНИЦА ДРУГОГ САЗИВА САВЈЕТА ЗА САРАДЊУ СА ДИЈАСПОРОМ-ИСЕЉЕНИЦИМА
Датум објаве: 27.07.2019 11:56 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


У петак, 26. јула 2019. године, у свечаној сали хотела Рамада, одржана је конститутивна сједница другог сазива Савјета за сарадњу са дијаспором-исељеницима. На самом почетку сједнице, сходно законској одредби, утврђени су мандати свих чланова Савјета, након чега су, у свечаном дијелу, услиједили говори директора Управе за дијаспору мр Предрага Митровића, посланика и предсједника скупштинског Одбора за међународне односе и исељенике Андрије Николића и предсједника Владе Душка Марковића.

На почетку свог излагања директор Митровић је, у име Управе за дијаспору и у своје лично име, поздравио све присутне и члановима Савјета из дијаспоре пожелио добродошлицу у своју матицу и свој завичај. Митровић је казао: “Савјет је успио да препозна кључне проблеме и потребе нашег исељеништва широм свијета, као и да предложи реализацију више активности које би Влада ЦГ и надлежне институције могле предузети на плану унапредјења односа и сарадње са исељеницима, а које ће наћи своје мјесто у будућој Стратегији сарадње са исељеницима чије усвајање се очекује крајем ове године. Стратешко опредијељење Црне Горе јесте политика сарадње и јачања веза са својим исељеништвом. Управа за дијаспору је носећи државни орган који је, у оквиру својих надлежности, задужен за јачање и успостављање односа и веза наше дијаспоре са матичном државом. Сада, када своју политику сарадње са исељеницима градимо на чврстим институционалним основама и закону утемељеним обавезама, реално је очекивати још боље резултате.“

УзД

Посланик Николић је у свом обраћању нагласио да је обновљена независност, најљепша  заједничка прича Црне Горе и наше дијаспоре. Николић је стакао: “Поносни смо што су пресудан допринос том пројекту дали мањински народи. Дијаспора је на тај начин показала да вјерује својој мултиетничкој државној кући, и обавезала нас да се пажљиво и одговорно  односимо према указаном повјерењу. Дозволите, такодје, да вам захвалим на томе што свих ових година доказујете да је наш народ вриједан, истрајан и успјешан. Изузетно цијенимо Вашу љубав према земљи свог поријекла, али и одговоран однос према државама у којима живите и остварујете своје личне, породичне и професионалне амбиције.”

Премијер Марковић је пожелио добродошлицу исељеницима и новоизабраном Савјету упутио јасну подршку Владе Црне Горе у обављању значајних послова који стоје пред њим у наредном период. Марковић је навео: “Користим прилику да захвалим досадашњим члановима Савјета на њиховом ангажману у претходне три године, у којима се у пуној мјери показало оправданим формирање једног оваквог савјетодавног тијела Владе Црне Горе. Не само због тога што је то била и наша законска обавеза која је проистекла из Закона о сарадњи Црне Горе са исељеницима, већ једнако важном сматрам и нашу моралну обавезу према свим оним генерацијама црногорских исељеника и њихових потомака расутих широм Европе и свијета; обавезу да њихова матична држава интензивира везе са дијаспором и да покаже, јасно и конкретно, да они који су одавде некада отишли – нијесу заборављени; коначно, да разумије улогу и значај наше исељеничке заједнице за учвршћивање билатералних односа Црне Горе са државама из којих долазите. Као што и сами можете да видите, Црна Гора је данас једно велико градилиште – од приморја гдје ничу нови хотели и ризорти, до сјевера гдје Влада улаже највећи дио капиталног буџета како би обновила и изградила инфраструктуру за покретање привредног живота. Црна Гора данас и Црна Гора из које се одлазило, па и само прије неколико година – не личе једна на другу! У том свеукупном преображају наше земље, ја видим значајан простор за веће присуство наше исељеничке заједнице. Ми никада нећемо заборавити огроман допринос који је дијаспора дала обнови наше државности; ваше ДА Црној Гори било је пресудно да након готово читавог једног вијека обновимо наше име и исправимо историјске неправде. Ваше ДА 21. маја 2006. године било је ДА Црној Гори, европској и евроатлантској, мултиконфесионалној и антифашистичкој, економски одрживој и просперитетној. Као предсједник Владе, желим да вас увјерим да ћемо учинити све да се Црној Гори враћате као својој кући. У томе видим и највећу обавезу Савјета за дијаспору који се данас конституише. Истовремено, очекујем да у вашим садашњим државама промовишете своју домовину и да будете наши најбољи амбасадори у афирмацији црногорских вриједности.”

УзД

У радном дијелу сједнице усвојен је Пословник о раду Савјета и предложени кандидати за предсједника и потпредсједнике Савјета. За предсједника Савјета за сарадњу са дијаспором-исељеницима изабран је проф. др Миленко Перовић из Р. Србије, док су за потпредсједнике изабрани Исмет Рамчиловић (БиХ), Данијела Ђурђевић (Италија), Бедри Гул (Турска) и Николас Клисић (Латинска Америка).

За предсједнике радних тијела (одбора) изабрани су:

Одбор за јачање културног и државног идентитета - проф. др. Милорад Никчевић; Одбор за науку и просвјету - проф. др. Срђан Реџепагић; Одбор за спорт -  Дамир Радончић; Одбор за информисање - Драган Ђукановић; Одбор за заштиту права и положаја исељеника - Руждија Јаровић; Одбор за привредно партнерство - Павле Љуљђурај; Одбор за европске интеграције -  Мирза Реџић; Одбор за правна питања - Владисав Вања Поповић; Одбор за здравство и здравствену заштиту - Божидар Гардашевић; Одбор за равноправност полова - проф. др. Александра Перовић и Одбор за ширење црногорске заједнице у свијету - Михаило Мандић.

 

У оквиру програма сједнице приређен је и пригодан културно- умјетнички програм.

УзДГовор директора Управе за дијаспору мр Предрага Митровића

ГОВОР ДИРЕКТОРА УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ МР ПРЕДРАГА МИТРОВИЋА.доцx

Говор посланика Андрије Николића

ГОВОР ПОСЛАНИКА АНДРИЈЕ НИКОЛИЋА.доцx

Говор премијера Душка Марковића

ГОВОР ПРЕМИЈЕРА ДУШКА МАРКОВИЋА.доцx