Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SJEDNICA DRUGOG SAZIVA SAVJETA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA

ODRŽANA KONSTITUTIVNA SJEDNICA DRUGOG SAZIVA SAVJETA ZA SARADNJU SA DIJASPOROM-ISELJENICIMA
Datum objave: 27.07.2019 11:56 | Autor: UzD

Ispis Štampaj stranicu


U petak, 26. jula 2019. godine, u svečanoj sali hotela Ramada, održana je konstitutivna sjednica drugog saziva Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima. Na samom početku sjednice, shodno zakonskoj odredbi, utvrđeni su mandati svih članova Savjeta, nakon čega su, u svečanom dijelu, uslijedili govori direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića, poslanika i predsjednika skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrije Nikolića i predsjednika Vlade Duška Markovića.

Na početku svog izlaganja direktor Mitrović je, u ime Uprave za dijasporu i u svoje lično ime, pozdravio sve prisutne i članovima Savjeta iz dijaspore poželio dobrodošlicu u svoju maticu i svoj zavičaj. Mitrović je kazao: “Savjet je uspio da prepozna ključne probleme i potrebe našeg iseljeništva širom svijeta, kao i da predloži realizaciju više aktivnosti koje bi Vlada CG i nadležne institucije mogle preduzeti na planu unapredjenja odnosa i saradnje sa iseljenicima, a koje će naći svoje mjesto u budućoj Strategiji saradnje sa iseljenicima čije usvajanje se očekuje krajem ove godine. Strateško opredijeljenje Crne Gore jeste politika saradnje i jačanja veza sa svojim iseljeništvom. Uprava za dijasporu je noseći državni organ koji je, u okviru svojih nadležnosti, zadužen za jačanje i uspostavljanje odnosa i veza naše dijaspore sa matičnom državom. Sada, kada svoju politiku saradnje sa iseljenicima gradimo na čvrstim institucionalnim osnovama i zakonu utemeljenim obavezama, realno je očekivati još bolje rezultate.“

UzD

Poslanik Nikolić je u svom obraćanju naglasio da je obnovljena nezavisnost, najljepša  zajednička priča Crne Gore i naše dijaspore. Nikolić je stakao: “Ponosni smo što su presudan doprinos tom projektu dali manjinski narodi. Dijaspora je na taj način pokazala da vjeruje svojoj multietničkoj državnoj kući, i obavezala nas da se pažljivo i odgovorno  odnosimo prema ukazanom povjerenju. Dozvolite, takodje, da vam zahvalim na tome što svih ovih godina dokazujete da je naš narod vrijedan, istrajan i uspješan. Izuzetno cijenimo Vašu ljubav prema zemlji svog porijekla, ali i odgovoran odnos prema državama u kojima živite i ostvarujete svoje lične, porodične i profesionalne ambicije.”

Premijer Marković je poželio dobrodošlicu iseljenicima i novoizabranom Savjetu uputio jasnu podršku Vlade Crne Gore u obavljanju značajnih poslova koji stoje pred njim u narednom period. Marković je naveo: “Koristim priliku da zahvalim dosadašnjim članovima Savjeta na njihovom angažmanu u prethodne tri godine, u kojima se u punoj mjeri pokazalo opravdanim formiranje jednog ovakvog savjetodavnog tijela Vlade Crne Gore. Ne samo zbog toga što je to bila i naša zakonska obaveza koja je proistekla iz Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, već jednako važnom smatram i našu moralnu obavezu prema svim onim generacijama crnogorskih iseljenika i njihovih potomaka rasutih širom Evrope i svijeta; obavezu da njihova matična država intenzivira veze sa dijasporom i da pokaže, jasno i konkretno, da oni koji su odavde nekada otišli – nijesu zaboravljeni; konačno, da razumije ulogu i značaj naše iseljeničke zajednice za učvršćivanje bilateralnih odnosa Crne Gore sa državama iz kojih dolazite. Kao što i sami možete da vidite, Crna Gora je danas jedno veliko gradilište – od primorja gdje niču novi hoteli i rizorti, do sjevera gdje Vlada ulaže najveći dio kapitalnog budžeta kako bi obnovila i izgradila infrastrukturu za pokretanje privrednog života. Crna Gora danas i Crna Gora iz koje se odlazilo, pa i samo prije nekoliko godina – ne liče jedna na drugu! U tom sveukupnom preobražaju naše zemlje, ja vidim značajan prostor za veće prisustvo naše iseljeničke zajednice. Mi nikada nećemo zaboraviti ogroman doprinos koji je dijaspora dala obnovi naše državnosti; vaše DA Crnoj Gori bilo je presudno da nakon gotovo čitavog jednog vijeka obnovimo naše ime i ispravimo istorijske nepravde. Vaše DA 21. maja 2006. godine bilo je DA Crnoj Gori, evropskoj i evroatlantskoj, multikonfesionalnoj i antifašističkoj, ekonomski održivoj i prosperitetnoj. Kao predsjednik Vlade, želim da vas uvjerim da ćemo učiniti sve da se Crnoj Gori vraćate kao svojoj kući. U tome vidim i najveću obavezu Savjeta za dijasporu koji se danas konstituiše. Istovremeno, očekujem da u vašim sadašnjim državama promovišete svoju domovinu i da budete naši najbolji ambasadori u afirmaciji crnogorskih vrijednosti.”

UzD

U radnom dijelu sjednice usvojen je Poslovnik o radu Savjeta i predloženi kandidati za predsjednika i potpredsjednike Savjeta. Za predsjednika Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima izabran je prof. dr Milenko Perović iz R. Srbije, dok su za potpredsjednike izabrani Ismet Ramčilović (BiH), Danijela Đurđević (Italija), Bedri Gul (Turska) i Nikolas Klisić (Latinska Amerika).

Za predsjednike radnih tijela (odbora) izabrani su:

Odbor za jačanje kulturnog i državnog identiteta - prof. dr. Milorad Nikčević; Odbor za nauku i prosvjetu - prof. dr. Srđan Redžepagić; Odbor za sport -  Damir Radončić; Odbor za informisanje - Dragan Đukanović; Odbor za zaštitu prava i položaja iseljenika - Ruždija Jarović; Odbor za privredno partnerstvo - Pavle Ljuljđuraj; Odbor za evropske integracije -  Mirza Redžić; Odbor za pravna pitanja - Vladisav Vanja Popović; Odbor za zdravstvo i zdravstvenu zaštitu - Božidar Gardašević; Odbor za ravnopravnost polova - prof. dr. Aleksandra Perović i Odbor za širenje crnogorske zajednice u svijetu - Mihailo Mandić.

 

U okviru programa sjednice priređen je i prigodan kulturno- umjetnički program.

UzDGovor direktora Uprave za dijasporu mr Predraga Mitrovića

GOVOR DIREKTORA UPRAVE ZA DIJASPORU MR PREDRAGA MITROVIĆA.docx

Govor poslanika Andrije Nikolića

GOVOR POSLANIKA ANDRIJE NIKOLIĆA.docx

Govor premijera Duška Markovića

GOVOR PREMIJERA DUŠKA MARKOVIĆA.docx