Manja slova Veća slova RSS
>

NAJAVA: DANI DIJASPORE-ISELJENIKA

NAJAVA: DANI DIJASPORE-ISELJENIKA
Datum objave: 25.07.2019 14:48 | Autor: UzD

Ispis Štampaj stranicu


Uprava za dijasporu, u saradnji sa Opštinom Bar, organizuje manifestaciju “Dani dijaspore-iseljenika” koja će u nedjelju 28. i ponedjeljak 29. jula 2019. godine biti održana u Baru.

Manifestaciju će otvoriti revijalna utakmica između ekipa matične države i dijaspore, koja će biti odigrana u dvorani  “Topolica” 28. jula, sa početkom u 20:30 časova.

Program manifestacije biće nastavljen u ponedjeljak 29. jula, kada će u sali Dvorca kralja Nikole, sa početkom u 11:00 časova, biti održan Okrugli sto na temu „Investicioni potencijali i biznis zone Crne Gore“. Na okruglom stolu izlaganja će imati predstavnici Ministarstva ekonomije, Ministarstva održivog razvoja i turizma, Investiciono razvojnog fonda, Agencije za promociju stranih investicija (MIPA), Privredne komore Crne Gore, Nacionalne turističke organizacije, Udruženja privrednika Bara, Opštine Bar, kao i nekoliko istaknutih pripadnika dijaspore.

Istog dana, na šetalištu kralja Nikole u Baru, sa početkom u 20:00 časova, biće održana centralna proslava manifestacije, uz direktan prenos na RTCG i RTCG Sat, gdje će se prisutnima obratiti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević. Pored prigodnog kulturno-umjetničkog programa i premijernog prikazivanja dokumentarnog filma „Nema Bara do cara“ koji predstavlja poklon Uprave za dijasporu gradu Baru, istaknutim iseljenicima i organizacijama dijaspore će biti uručene nagrade u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Ovogodišnji dobitinici nagrada su: prof. dr Milenko Perović - nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori; Veljko Bulajić - nagrada za doprinos u oblasti kulture; prof. dr Nadežda Basara - nagrada za doprinos u oblasti nauke; Refik Radončić - nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore; Duško Ivanović - nagrada za doprinos u oblasti sporta; Kulturni centar Rumija - nagrada za dobročinstvo; Veselin Mijač - nagrada za unaprijeđenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom. Nagrade će dobitnicima uručiti predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.