Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ОНЛИНЕ КУРСА ЦРНОГОРСКОГ ЈЕЗИКА

ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ОНЛИНЕ КУРСА ЦРНОГОРСКОГ ЈЕЗИКА
Датум објаве: 17.07.2019 14:19 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Данас је у пресс центру Владе Црне Горе одржана промоција онлине курса црногорског језика, заједничког пројекта Управе за дијаспору и Факултета за црногорски језик и књижевност са Цетиња. На промоцији су говорили помоћник директора Управе за дијаспору мр Иван Јововић, продекан за науку и међународну сарадњу Етхем Мандић и професор на Факултету за црногорски језик и књижевност Милан Марковић.

У уводном излагању помоћник директора Управе за дијаспору мр Иван Јововић је истакао да је онлине курс црногорског језика настао као институционална потреба и одговор црногорских државних органа и установа на потребе нашег исељеништва. Указао је да: “споразум о сарадњи између Управе за дијаспору и Факултета за црногорски језик и књижевност са Цетиња закључен у марту ове године дефинисао је сарадњу на различитим пројектима, прије свега, помоћ у едукацији дијаспоре из области црногорског језика и културе Црне Горе, те других облика просвјетно-културне сарадње, с обзиром да је језик основ за очување идентитета једне националне заједнице. Такође, ово је прилика да укажемо да је Управа за дијаспору и овим пројектом омогућила још бољу комуникацију са свим онима који Црну Гору доживљавају као матичну државу или земљу поријекла, што све укупно утиче на интензивнију сарадњу на релацији Црна Гора и њена дијаспора.”

Присутнима се потом обратио продекан Факултета за црногорски језик и књижевност Етхем Мандић. Том приликом је исказао задовољство овим пројектом и напоменуо да: “ Језичке везе и наша култура су основ за очување идентитета, а преношење језика на што већи број говорника и његова популаризација не само у дијаспори, него и у другим културама уопште би требало да буде примарни циљ наше језичко-културне политике, а овај курс је само један од корака које смо у том смислу предузели и реализовали.

На крају промоције професор Милан Марковић је говорио о стручним и техничким елементима овог онлине курса. Навео је да је курс састављен од десет лекција мултимедијалног и интерактивног типа које су сегментиране на основне граматичке и опште комуникацијске категорије. Све лекције садрже аудио примјере изговора ријечи те њихово значење на енглеском, шпанском, турском и албанском језику. На крају лекција налазе се кратке ревизије обрађиваног градива, док је на самоме крају курса осмишљена ревизија цјелокупне обрађене грађе која корисницима нуди могућност провјере усвојених знања.

Узевши у обзир досадашњу квалитетну сарадњу између Управе за дијаспору и Факултета за црногорски језик и књижевност са Цетиња, на промоцији је истакнута жеља да се та сарадња настави и унаприједи новим и квалитетним пројектима који ће бити лако доступни црногорским исељеницима.

УзД