Мања слова Већа слова РСС
>

МИЈАЧ: ЦРНА ГОРА ЈЕ ЗЕМЉА БУДУЋНОСТИ

МИЈАЧ: ЦРНА ГОРА ЈЕ ЗЕМЉА БУДУЋНОСТИ
Датум објаве: 19.06.2019 13:26 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Веселин Мијач, Црногорац који деценијама живи у Шведској, један је од добитника награде Управе за дијаспору за унапређење привредног партнерства. Недавно је изабран за предсједника првог Удружења Црногораца у Шведској Слога, чије оснивање је била његова иницијатива.

Током протекле три године Мијач је уложио у Црну Гору 45 милиона еура. У разговору за Дневне новине истиче да намјерава да реализује нове пројекте у нашој земљи и запосли што већи број младих људи, о којима, на основу искуства из команија чији је власник (Рамада, Молл оф Монтенегро) има само ријечи хвале.

“Црна Гора је земља будућности, вјерујем да ће за 10-15 година сваки грађанин Црне Горе живјети у економском благостању, у сваком случају много, много боље него сада. Дакле, напредак је огроман, али сви морамо да се ангажујемо још више да се шансе које Црна Гора има са ресурсима искористе. Повезивање са нашим исељеницима је одлична идеја”, истиче Мијач.

Дневне новине: Прије неколико дана Управа за дијаспору објавила је да сте добитник Награде за допринос унапређењу привредног партнерства у Црној Гори, која ће Вам бити уручена на свечаности 29. јула. Шта Вам ово признање значи?

Мијач: То је велика част за мене и поносим се да су моји пословни подухвати у Црној Гори препознати од државе Црне Горе, што је и резултирало да овом наградом која ми пуно значи и додатно ме обавезује и мотивише за нове пословне подухвате у Црној Гори, које, иначе, и планирам.

Дневне новине: Изабрани сте и за члана Савјета за сарадњу са дијаспором. Као Црногорац који дуго времена живи у Шведској, за шта ћете се залагати у Савјету?

Мијач: Чланство у Савјету који треба да учествује и у изради Стратегије за дијаспору за мене је нешто ново, и требаће ми мало времена да се упутим у његово функционисање. Са друге стране вјерујем да моје вишедеценијско искуство живота и рада у развијеној држави каква је Шведска, гдје има око 30.000 наших људи, може да буде од користи. Оно за што ћу се највише залагати јесте да се наша дијапсора у свијету напокон идентификује, а поготову потомци фамилија које су се давно доселиле у разне крајеве свијета.

Дневне новине: Шта држава Црна Гора треба да уради за наше исељенике, а што наша дијаспора може да уради за домовину?

Мијач: Држава има начина да више веже наше људи за себе, за домовину, да прави јаке везе на обострану корист. Оно што је приоритет јесте да се преко разних културних и спортских манифестација анимира млађа популација наше дијаспоре. Све је то изводљиво. Имамо доста удружења у свијету, само треба осмислити и добро организовати дружења, посјете, кампове… у вријеме школских распуста. На тај начин ће Црна Гора приближити младим потомцима наших исељеника црногорску културу и традицију. Временом, та млађа популација потомака наших исељеника почеће да доживљава Црну Гору као свој завичај, шириће причу о Црној Гори међу пријатељима, друштвом, пословним партнерима… који ће почети да посјећују Црну Гору. Тако све почиње. Наравно да све ово тражи вријеме и да сви који смо у савјету, који смо се повезали преко Управе за дијасппру, преко наших удружења, морамо стрпљиво радити дужи низ година да би се видио резултат. А, он не може изостати.

Дневне новине: Медији су недавно објавили информацију да је у Шведској основано прво удружење црногорских исељеника, “Слога” чији сте управо Ви иницијатор, као и његов предсједник. Шта ће бити Ваш приоритет? Да ли је међу њима и отварање конзулата у Штокхолму?

Мијач: Тачно. Ово је прво црногорско удружење у Шведској од обнове независности 2006. године. Велика је потреба да се наша дијаспора у Шведској боље организује и да можемо имати утицаја на доносиоце одлука и у Шведској и у Црној Гори, које се тичу дијаспоре.

Дневне новине: Шта је то што наши људи у Шведској очекују одматичне државе?

Мијач: Наши људи у Шведској очекују од матичне државе да се виде и чују, да матична држава води рачуна о нама и да Црна Гора зна да смо ми дио црногорског друштва.

Дневне новине: Колико су удружења, попут Слоге у Шведској значајна са аспекта очувања националног идентитета Црногораца у земљама у којима живе, колико са аспекта промоције домовине на међународној сцени?

Мијач: За све то о чему ме питате, управо удружења наших исељеника имају огроман значај. Прво шаљете поруку држави одакле потичете да је нијесте заборавили, да желите да његујете оно што сте са собом понијели културу, традицију… Друго, имате мјесто гдје се сријећете, одржавате разне манифестације на којима окупљате младе и упознајете их са црногорском културом, традицијом, са државом одакле потичу њихови родитељи.. .Тако се гради прича о националном идентитету којег млађе популације наших исељеника нијесу свјесне. А управо ти млади људи су они са којима треба радити. Јер, они имају пријатеље, познанике са којима су одрастали, школовали се, отварали бизнисе. Довољно је анимирати их да посјете Црну Гору као туристи, да не говорим о разним другим могућностима.

Дневне новине: Црногорској јавности је познато да имате бизнис у Шведској, да сте власник компаније Савана која је купила Хотел Рамада и Мол оф Монтенегро, познато је да сте купили и зграду Еуропоинта… Колико сте до сада уложили у Црну Гору? Хоће ли бити нових пројеката?

Мијач: Већ радимо на новим инвестицијама и очекујем да ћемо кренути у реализацију до краја ове године. Ја сам са 14 година отишао у Шведску, временом, огромним трудом, стекао капитал који сам почео да улажем у Црну Гору. У протекле три године уложио сам 45 милиона еура, без задуживања. То је зарађени новац на којем нема ни једног еура хипотеке. Вјерујем да ћу до 2025. године већи дио мог капитала уложити у Црну Гору. Хоћу да проширим бизнис и запослим што већи број људи.

Дневне новине: Када сте одлучили да инвестирате у Црну Гору? Шта Вас је мотивисало?

МИјач: Одлуку сам донио 2006. године, након обнове независности. Црна Гора као независна, самостална држава, био је мој сан од како знам за себе, највећи дар који сам могао да добијем. Та држава, обновљена без рата и трагедија, била је мој мотив.

Дневне новине: Судећи по Вашим пројектима, улагањима у Црну Гору, веома Вам је стало до државе која је Ваша домовина. Шта Црној Гори, из Ваше визуре, треба да се брже економски развија?

Мијач: Да, веома ми је стало да Црна Гора економски ојача и да свако има могућност да живи од свог рада и да се поноси доприносом и резултатима. А на то вријеме се неће дуго чекати. Главни ресурс за бржи развој су мала предузећа у разним областима гдје млади људи воде свој бизнис. То је једноставна математика само 100 таквих мини предузећа са по четири запослена, већ имате 400 нових радних мјеста.

Дневне новине: У једном од ранијих интервјуа рекли сте да ће инвестиције Ваше компаније временом отворити простор и другим шведским фирмама да улажу у Црну Гору. Постоји ли интересовање шведских бизнисмена да улажу код нас?

Мијач: Швеђани су веома скептични када се ради о улагању у регион Западног Балкана. Нестабилност која је у посљедње вријеме поново актуелна одвраћају озбиљне инвеститоре. Али, ту је Црна Гора у предности након чланства у НАТО, након јасне орјентације ка Европској унији и напретку у преговорима. Моји партнери у неколико великих пројеката у Шведској су заинтересовани за Црну Гору и надам се да ћемо ускоро реализовати неколико инвестиција.

Дневне новине: Јесте ли задовољни радницима које запошљавају Ваше компаније у Црној Гори? Често се, наиме, чује да немамо квалификовану радну снагу способну да одговори захтјевима тржишта и инвеститора. Какво је Ваше искуство?

Мијач: Драго ми је што сте поставили ово питање, јер се често заборави да су радници ти који носе главно бреме и који су заслужни за успјех компаније. Пошто већ имам три године искуства, могу слободно рећи да су ми моји радници, односно запослени у мојим компанијама у Црној Гори дали још већи мотив да инвестирам и отварам нова радна мјеста. Заслужују све похвале са моје стране. Мислим да сам овим одговорио на ваше питање о њиховом квалитету у сваком погледу.

Дневне новине: Реците нам нешто о себи, колико често долазите у Црну Гору? Како Вам данас изгледа држава из које сте давно отишли?

Мијач: Што рећи о себи? Чини ми се да сам у стваралачкој фази, што би рекли сликари и да ми ангажовање у Црној Гори даје још више елана. Долазим по неколико пута годишње, а љети одмор увијекфамилијарно проводимо у Црној Гори. Црна Гора је земља будућности, вјерујем да ће за 10-15 година сваки грађанин Црне Горе живјети у економском благостању, у сваком случају много, много боље него сада. Дакле, напредак је огроман, али он тек предстоји али сви морамо да се ангажујемо још више да се шансе које Црна Гора има са ресурсима искористе. Повезивање са нашим исељеницима је одлична идеја. Многи су отишли прије више од једног вијека, створили капитал којим данас управљају и увећавају га њихови потомци. Пове зивање са њи ма је једна од великих шанси Црне Горе.

 

Извор: ЦДМ