Мања слова Већа слова РСС
>

ВЛАДА УСВОЈИЛА ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВОЂЕЊУ СТРАТЕГИЈЕ САРАДЊЕ СА ИСЕЉЕНИЦИМА ЗА ПЕРИОД 2015-2018. ГОДИНЕ

ВЛАДА УСВОЈИЛА ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВОЂЕЊУ СТРАТЕГИЈЕ САРАДЊЕ СА ИСЕЉЕНИЦИМА ЗА ПЕРИОД 2015-2018. ГОДИНЕ
Датум објаве: 14.06.2019 13:24 | Аутор: уЗд

Испис Штампај страницу


ВЛАДА УСВОЈИЛА ИЗВЈЕШТАЈ О СПРОВОЂЕЊУ СТРАТЕГИЈЕ САРАДЊЕ СА ИСЕЉЕНИЦИМА ЗА ПЕРИОД 2015-2018. ГОДИНЕ

 

Влада Црне Горе 30.05.2019. године усвојила Извјештај о реализацији акционих планова (за 2015. и 2016-2018. годину) за спровођење Стратегије сарадње са исељеницима, за период 2015-2018. године.

Извјештај обухвата врло динамичан период сарадње са дијаспором-исељеницима, у којем је Управа за дијаспору реализовала и координирала активности које су нормативно и институционално заокружиле процес сарадње Црне Горе са исељеницима. Усмјерен је на јачање односа Црне Горе и њене дијаспоре и представља континуитет са извјештајем из 2015. године који се односио на период 2011-2014. годину. Овај документ је уједно и доказ да матична држава, преко ресорног министарства, односно Управе за дијаспору, брине о положају свог исељеништва. Иако још увијек у јавном дискурсу говоримо о апроксимативним цифрама које се односе на бројност наше дијаспоре, евидентно је  да се ради о значајном броју људи који Црну Гору доживљавају као матичну државу или земљу поријекла.

Главне активности из извјештаја су свакако доношење Закона о сарадњи Црне Горе са (дијаспором) – исељеницима два пута (2015. и 2018. године, као и сета подзаконских аката који нормативно подупиру активности сарадње са исељеницима. Закон је пројектовао циљеве (области) сарадње, па се у предметном периоду на њима интензивно радило.

У области очување културног идентитета наставило се са организовањем манифестација и скупова у циљу очување и промоције културе и традиције Црне Горе, од удружења у европским државама до удружења на америчком континенту.

У области очувања државног идентитета и припадности Црној Гори, по први пут су на „Данима исељеника“ 2017. године, уручене националне награде у шест области сарадње са исељеницима.

Такође, на плану јачања образовне, научне и спортске сарадње, наставило се са укључивањем високообразовног кадра из исељеништва, повезивањем образовних установа из Црне Горе са организацијама исељеника, организовањем Љетње школе језика и културе у Црној Гори и наставом допунског образовања и васпитања у државама пријема у оквиру наших исељеничких организација, сарадњом са спортским организацијама и истакнутим спортским радницима.

У области информисања исељеника, врло активни и посјећени су сајтови Управе зе дијаспору и скупштинског Одбора за међународне односе и исељеника који третирају како дешавања у матици, тако и дешавања у исељеништву преко њихових портала и друштвених мрежа. Такође, потписан је и Меморандум о истраживању исељавања у Латинску Америку са специјализованом аргентинском институцијом „ЦЕМЛА“, а Управа за дијаспору је публиковала Билтен у штампаном и електронском облику.

У области заштите права и положаја исељеника, почетком 2018. године започело је издавање исељеничих књижица.

У области привредног партнерства, настављено је организовање  међудржавних комисија за економску сарадњу.

Извјештај је констатовао висок проценат реализованих активности - 90,6%, док је нереализовано било свега 9,4%, што представља велики успјех свих носилаца активности у овом мултиресорном процесу.