Мања слова Већа слова РСС
>

ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ ПРИСУСТВОВАО ОСНИВАЧКОЈ СЈЕДНИЦИ ПРВОГ УДРУЖЕЊА ИЗ К. ШВЕДСКЕ

ДИРЕКТОР УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ ПРИСУСТВОВАО ОСНИВАЧКОЈ СЈЕДНИЦИ ПРВОГ УДРУЖЕЊА ИЗ К. ШВЕДСКЕ
Датум објаве: 12.06.2019 11:33 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић боравио је у радној посјети Шведској, у оквиру које је присуствовао оснивачкој сједници удружења “Слога” у Штокхолму, К. Шведска. Ово је прво удружење црногорских исељеника које је основано на територији К. Шведске.

УзД

Оснивачка скупштина одржана је 10. јуна и на њој су усвојени Програм и Статут удружења као и остали правни акти. Скупштини је присуствовало више од 50 наших исељеника. Иницијатор оснивања удружења је угледни исељеник Веселин Мијач, који је члан новог сазива Савјета за сарадњу са дијаспором-исељеницима, као и добитник Награде за унапријеђење привредног партнерства са Црном Гором коју додјељује Управа за дијаспору. Мијач ће примити награду у оквиру манифестације “Дани дијаспоре-исељеника” која се одржава 29. јула у Бару, а награду ће уручити предсједник Црне Горе Мило Ђукановић. Такође, Веселин Мијач је изабран за пресједника удружења. На сједници је исказано задовољство оснивањем удружења наших исељеника у К. Шведској јер ће се тиме каналисати потребе и захтјеви исељеника ка матичној држави.

Наши исељеници су поставили бројна питања из разних области која се тичу добијања црногорског држављанства и осталих личних исправа матичне државе сматрајући да је неопходно отворити Генерални конзулат Црне Горе у Штокхолму, узевши у обзир број наших исељеника и њихове потребе. Удружење “Слога” биће мост сарадње између наших исељеника и матичне државе и предано ће радити на очувању државног и културног идентитета, унапријеђењу привредне сарадње између К. Шведске и Црне Горе, и да ће постати респектабилан репрезент нашег исељеништва и са те позиције јачати везе са матичном државом кроз бројне активности на пољу промоције државе Црне Горе.

УзД

Директор Митровић је говорио о бројним активностима Управе за дијаспору,  а нарочито је указао на значај wеб апликације евиденције исељеника поријеклом из Црне Горе која нам омогућава да спознамо све комплексности наше дијаспоре, њену бројност, старост, интелектуалне, научне, стручне и друге потенцијале, концентрацију по појединим земљама и друге специфичности које се односе на њен статус и положај у земљама пријема и интерес за јачањем односа и веза са матичном земљом. Митровић је истакао да се апликација налази на сајту Управе, гдје наши исељеници могу пронаћи све неопходне информације, како о дешавањима у матичној држави тако и о дешавањима у дијаспори.

УзД

Сви присутни су констатовали значај оснивања удружења и закључено је да у К. Шведској има велики број наших исељеника што ће брзо довести до приступања нових чланова овом удружењу. За потпредсједника удружења изабран је Димо Секулић. Вјерујемо да ће овај догађај бити подстрек за удруживање наших исељеника и у осталим државама Скандинавије.