Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСЈЕДНИК ЗЦГА МАРИНКО ЋУЛАФИЋ УЧЕСТВОВАО НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ТИРАНИ

ПРЕДСЈЕДНИК ЗЦГА МАРИНКО ЋУЛАФИЋ УЧЕСТВОВАО НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ У ТИРАНИ
Датум објаве: 23.05.2019 09:06 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


У Тирани је 21. маја 2019. године одржан Округли сто на коме се говорило о културном диверзитету на територији данашње Албаније. У раду Округлог стола учествовао је и предсједник Заједнице Црногораца у Републици Албанији Маринко Ћулафић.

Ћулафић се у име ЗЦГА захвалио на овој иницијативи која представља први корак у доношењу одговарајућих прописа и промовисању културних и фолколорних вриједности не само албанског народа, него и свих националних мањина који живе на територији Р. Албаније. Он је истакао важност унапређења културног диверзитета (разноликости) на територији данашње Албаније.

Прије више од годину дана Парламент Р. Албаније је законски признао црногорску мањину као посебну националну мањину у тој земљи. У Уставу Р. Албаније из 1921 године, црногорска мањина је поред грчке била друга призната национална мањина у тадашњој Албанији.

Оскудне информације и недовољно познавање традиционалних вриједности  националних мањина, њихових обичаја, фолклора, националног музичког насљеђа и народне ношње, као основних елемената очувања једне националне мањине, довело је до повећања нивоа незаинтересованости, посебно код млађих генерација, што је и утицало на досадашњи званични приступ албанских власти на културну заоставштину националних мањина. Управо једна од тачака у програму ЗЦГА је проучавање, заштита и промовисање црногорског идентитета, језика, књижевности, умјетности, фолклора итд, истакао је Ћулафић.

Код балканских народа, усмена традиција је одиграла веома важну улогу у преношењу културних вриједности са генерације на генерацију. Са друге стране, на Балкану су се за разлику од остатка Европе недовољно промовисало богатство различитости као извор културног, социјалног и интелектуалног напретка. За промоцију тих вриједности потребна је тијесна сарадња између националних заједница у циљу проучавања и очувања заједничке заоставштине и промовисања културних различитости као богатства сваког друштва. Албанија, Црна Гора и цијели Балкан су веома богати различитим културама. И поред тога, већина од нас, а посебно млађе генерације, није ни свјесна богатства што нас окружује и спаја,.

Ћулафић је обавијестио присутне да ће 3, 4. и 5. јуна о.г, у просторијама Националног музеја у Тирани, бити отворена изложба фотографија и икона Светог Јована Владимира, кога као светитеља славе и поштују сви балкански народи. Манастир посвећен овом свецу је један од ријетких сакралних и историјских објеката који је одолио вјековима на овом простору.

Ћулафић је изразио наду да ће се и убудуће организовати слични догађаји под окриљем Централне национална институција фолклорних активности и Министарства културе.

УзД