Мања слова Већа слова РСС
>

ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ВОДЊАНА ПОСЈЕТИЛА УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ

ВИСОКА ДЕЛЕГАЦИЈА ГРАДА ВОДЊАНА ПОСЈЕТИЛА УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 31.05.2019 12:05 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


У петак 31. маја 2019. године, директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић примио је високу делегацију истарског града Водњана (Дигнано), предвођену градоначеником Клаудиом Витасовићем, и предсједника најстарије еклаве наше дијаспоре Друштва перојских Црногораца “Перој 1657” Миодрага Поповића. Поред градоначелника Витасовића, у делагацији су били замјеник градоначелника Енеа Цодацци и шеф кабинета градоначелника Филип Мацан. У име Организационог одбора МЗ Јединство Маслине, која има дугогодишњу сарадњу са заједницом перојских Црногораца присутни су били Дражен Капа и Дејан Поповић. Испред Управе за дијаспору, састанку је присуствовао и шеф Одсјека за привредну и научну сарадњу Владан Лаловић.

У срдачном и пријатељском разговору саговорници су размијенили своја искуства и разматрали могућности будуће сарадње кроз привредно културно и туристичко повезивање града Водњана и Истарске жупаније са локалним и регионалним субјектима у Црној Гори. Сложили су се да је опсег многуће сарадње веома широк те да су Подгорица и Црна Гора, као и град Водњан и Истра кроз медитеранску димензију и туристички потенцијал упућени једни друге.

Градоначелник Водњана Клаудио Витасовић се захвалио на пријему и у кратким цртама упознао домаћина о историјату овог истарског градића, који је настао на једном врло богатом и динамичном културно-цивилизацијском подручју старих предисторијских градина које су ту постојале од најдавнијих времена. Водњан је настао и дуго опстао са својим особеним карактеристикама средњовјековног урбано-руралног мјеста, да би попримио данашњи изглед модерне медитеранске дестинације са богатом прошлошћу. Општина Водњан данас обухвата Перој, Галижану, Барбаригу и Гајану. У овој мултикултурној средини хармонично живе Хрвати, Црногорци и припадници италијанске, српске и ромске националне мањине, који су организовани у оквиру својих националних вијећа.

Предсједник Друштва перојских Црногораца “Перој 1657” Миодраг Поповић је изразио задовољство што је испред најстарије енклаве Црногораца у дијаспори у прилици, да посјети матичну адресу црногорског исељеништва и упозна домаћине са текућим активностима, плановима и потребама заједнице у чему их матица може подржати, да би зацртане циљеве успјешно остварили и наставили континуитет његовања црногорског националног и вјерског  идентитета, културе и писма и традиције које су вјековима одлучно и успјешно чували и преносили с генерације на генерацију.

Директор Митровић се захвалио гостима на посјети и изразио задовољство сусретом са високим званичницима града Водњана и предсједником Друштва перојских Црногораца “Перој 1657”. Нагласио је да Црногорци у Пероју представљају чврсти мост сарадње између наших држава и култура и истакао њихов значај и допринос локалној средини, складу и интеркултуралној хармонији, као примјер успјешне интеграције са дубоким коријенима. Митровић је, такође, упознао госте са бројним активностима које Управа за дијаспору спроводи, као и о планираним програмима за наредни период, међу којима Друштво перојских Црногораца “Перој 1657” има незаобилазно и заслужено мјесто.