Manja slova Veća slova RSS
>

VISOKA DELEGACIJA GRADA VODNJANA POSJETILA UPRAVU ZA DIJASPORU

VISOKA DELEGACIJA GRADA VODNJANA POSJETILA UPRAVU ZA DIJASPORU
Datum objave: 31.05.2019 12:05 | Autor: UzD

Ispis Štampaj stranicu


U petak 31. maja 2019. godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović primio je visoku delegaciju istarskog grada Vodnjana (Dignano), predvođenu gradonačenikom Klaudiom Vitasovićem, i predsjednika najstarije eklave naše dijaspore Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodraga Popovića. Pored gradonačelnika Vitasovića, u delagaciji su bili zamjenik gradonačelnika Enea Codacci i šef kabineta gradonačelnika Filip Macan. U ime Organizacionog odbora MZ Jedinstvo Masline, koja ima dugogodišnju saradnju sa zajednicom perojskih Crnogoraca prisutni su bili Dražen Kapa i Dejan Popović. Ispred Uprave za dijasporu, sastanku je prisustvovao i šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju Vladan Lalović.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru sagovornici su razmijenili svoja iskustva i razmatrali mogućnosti buduće saradnje kroz privredno kulturno i turističko povezivanje grada Vodnjana i Istarske županije sa lokalnim i regionalnim subjektima u Crnoj Gori. Složili su se da je opseg mnoguće saradnje veoma širok te da su Podgorica i Crna Gora, kao i grad Vodnjan i Istra kroz mediteransku dimenziju i turistički potencijal upućeni jedni druge.

Gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović se zahvalio na prijemu i u kratkim crtama upoznao domaćina o istorijatu ovog istarskog gradića, koji je nastao na jednom vrlo bogatom i dinamičnom kulturno-civilizacijskom području starih predistorijskih gradina koje su tu postojale od najdavnijih vremena. Vodnjan je nastao i dugo opstao sa svojim osobenim karakteristikama srednjovjekovnog urbano-ruralnog mjesta, da bi poprimio današnji izgled moderne mediteranske destinacije sa bogatom prošlošću. Opština Vodnjan danas obuhvata Peroj, Galižanu, Barbarigu i Gajanu. U ovoj multikulturnoj sredini harmonično žive Hrvati, Crnogorci i pripadnici italijanske, srpske i romske nacionalne manjine, koji su organizovani u okviru svojih nacionalnih vijeća.

Predsjednik Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” Miodrag Popović je izrazio zadovoljstvo što je ispred najstarije enklave Crnogoraca u dijaspori u prilici, da posjeti matičnu adresu crnogorskog iseljeništva i upozna domaćine sa tekućim aktivnostima, planovima i potrebama zajednice u čemu ih matica može podržati, da bi zacrtane ciljeve uspješno ostvarili i nastavili kontinuitet njegovanja crnogorskog nacionalnog i vjerskog  identiteta, kulture i pisma i tradicije koje su vjekovima odlučno i uspješno čuvali i prenosili s generacije na generaciju.

Direktor Mitrović se zahvalio gostima na posjeti i izrazio zadovoljstvo susretom sa visokim zvaničnicima grada Vodnjana i predsjednikom Društva perojskih Crnogoraca “Peroj 1657”. Naglasio je da Crnogorci u Peroju predstavljaju čvrsti most saradnje između naših država i kultura i istakao njihov značaj i doprinos lokalnoj sredini, skladu i interkulturalnoj harmoniji, kao primjer uspješne integracije sa dubokim korijenima. Mitrović je, takođe, upoznao goste sa brojnim aktivnostima koje Uprava za dijasporu sprovodi, kao i o planiranim programima za naredni period, među kojima Društvo perojskih Crnogoraca “Peroj 1657” ima nezaobilazno i zasluženo mjesto.