Мања слова Већа слова РСС
>

ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕЗАВИСНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ У НОВОМ САДУ

ОБИЉЕЖЕН ДАН НЕЗАВИСНОСТИ ЦРНЕ ГОРЕ У НОВОМ САДУ
Датум објаве: 23.05.2019 14:09 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


У склопу бројних активности, прије свега на пољу културе и умјетност у протеклом периоду,  Удружење Црногораца Новог Сада уприличило је 21. маја, поводом Дана независности своје матице Црне Горе, пригодно културно вече у Клубу новосадских умјетника.

Ово је била прилика да се подсјети на овај значајни датум када је прије 13 година Црна Гора, вољом већине својих грађана путем референдума обновила своју независност. Када се у јединству окупила и бројна дијаспора да да допринос на стварању и јачању своје матице као грађанске, вишенационалне, мултикултурне и мултиконфесионалне државе. Удружење Црногораца Новог Сада, као заједница која окупља преко шесто чланова, се трудило да у темеље те грађевину угради лично који камен, због чега смо сретни и поносни, истакнуто је на овом свечаном скупу.

Културни програм је употпуњен казивањем стихова знаменитих црногорских пјесника, затим пјесничким наступом Љубише Војиновића Мајсторовског. Вече су обогатили мајстори на гитари Веселин Матејин, архитекта и композитор  Драган Ђукановић, а у више наврата и народни гуслар Перо Мишовић, тако да су се у овом свечном дану смјењивали звуци гитаре и гусала и црногорске пјесме.

Овом скупу су поред чланова Удружења Црногораца Новог Сада, присуствовали и чланови новоизабраног Савјета за дијаспору Владе Црне Горе Драган Ђукановић и Видак Митровић, представници Удружења Црногораца Војводине и Националног савјета црногорске националне мањине у Србији, као и пријатељи Црне Горе.