Мања слова Већа слова РСС
>

ЦРНОГОРСКИ ИСЕЉЕНИЦИ ИЗ Р. АРГЕНТИНЕ У ПОСЈЕТИ ПРИЈЕСТОНИЦИ

ЦРНОГОРСКИ ИСЕЉЕНИЦИ ИЗ Р. АРГЕНТИНЕ У ПОСЈЕТИ ПРИЈЕСТОНИЦИ
Датум објаве: 20.05.2019 16:55 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Дана 20. маја ове године потомци црногорског исељеника из Р. Аргентине Николе Ника Јабучанина посјетили су Цетиње, гдје их је дочекао Градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан. Никола Јабучанин, који је као припадник Црногорске војске из Гаете пошао у Аргентину, гдје је послије слома црногорске државе 1918. године нашао ново уточиште.

У посјету матичној држави стигли су Никова кћерка Ђурђа Јабучанин и унук Лито, који је његов први мушки потомак који је посјетио Црну Гору. Осим њих, на огњиште предака, дошла је и Никова друга кћерка Ружа. Ђурђа и Ружа, рођене у Аргентини, црногорски језик научиле су од оца и мајке, док га Лито још учи од тетака. Овај млади аргентински адвокат одавно је имао жељу да посјети земљу својих предака, упозна рођаке, а прије свега, како каже, да одужи дуг према оцу и ђеду. Желио је и да то буде баш 21. маја, на Дан независности. “Срећан сам. Чини ми се као да сањам. Откако сам завршио факултет, жеља ми је била да дођем у Црну Гору и да наша фамилија, мој отац и ђед који су преминули, коначно нађу мир. Да се поносе са мном“, казао је Јабучанин.

У току разговора са градоначелником Кашћеланом гости из Аргентине интересовали су се за перспективе побратимства Пријестонице Цетиње и града Маћагаја, у којем живе, о чему су у претходном периоду комуницирале управе два града. Разговарано је и о традиционалној посјети дјеце из дијаспоре Цетињу и оцијењено да је то веома важан догађај за њих, јер уче о домовини својих предака и успостављају драгоцјене везе са породицама у Црној Гори. “Успостављање веза између дијаспоре и Црне Горе, а посебно са Цетињем, важно је не само на личној равни због повезивања породица и успостављања давно покиданих веза, него и због просперитета обје стране. Дијаспора у Латинској Америци је по много чему посебна. Они и данас његују старе црногорске обичаје и причају старим народним језиком. Црна Гора је њихова домовина и то треба да им се каже и покаже“, казао је Кашћелан.