Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСТАВНИЦИ УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ И ГРАДОНАЧЕЛНИК БАРА У ПОСЈЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ ТОРОНТА

ПРЕДСТАВНИЦИ УПРАВЕ ЗА ДИЈАСПОРУ И ГРАДОНАЧЕЛНИК БАРА У ПОСЈЕТИ УНИВЕРЗИТЕТУ ТОРОНТА
Датум објаве: 16.12.2018 11:23 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић, градоначелник Бара Душан Раичевић и Елвира Бектеши  шефица Одсјека за статусно-правна питања, финансије и исељеничке књижице, посјетили су јуче Универзитет Торонто гдје су разговарали са замјеницом директора Центра за дијаспору и транснационалне студије проф.др Антонелом Архин.

 

Др Антонела Архин рођена је и одрасла у Црној Гори, а у Центру, јединственом по предмету изучавања у свијету, ради већ 12 година. Др Ахин предаје више предмета у оквиру програма дијаспора и транснационалне студије и то права дјеце, миграције дјеце, транснационални токови, криминал и миграције, људска права, право и културна значења, држављанство и идентитет. 

 

Изражавајући захвалност због прве посјете институције која се директно бави дијаспором Црне Горе, гдја Архин је упознала саговорнике са програмом Центра, те изразила спремност да као Црногорка жели и има потребу да и кроз своју професију помогне Црној Гори и да јој је изузетно драго да неко то цијени и показује интересовање за изучавање дијаспоре, њеног утицаја на земљу поријекла и земљу пријема, њеног положаја и борбу за очување идентитета, културе, традиције у доба глобализације. 

 

Саговорници су покренули низ важних питања, а договорен је наставак комуникације по питању могућности успостављања сарадње Универзитета Црне Горе са Универзитетом Торонто, размјени студената и професора, стипендијама и, нарочито, изучавању дијапоре као врло важног друштвеног феномена, размјени добре праксе у дијелу рада са дијаспором и питањима сарадње између дијаспоре и матице које Црна Гора може и треба покушати да примијени у осмишљавању своје политике сарадње са дијаспором. 

 

Универзитет Торонта спада међу 15 најбољих у свијету, а тренутно важи за најбољи универзитет у Канади. Библиотека овог универзитета трећа је по броју доступних књига у Сјеверној Америци, одмах након Харварда и Јејла. Универзитет Торонто има око 90.000 студената и чак 980 програма. 

Састанак је организовало Црногорско културно друство Торонто које одржава контакте са др Архин и са којом је и до сада успјешно сарађивало.

УзД