Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСЈЕДНИК ЂУКАНОВИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ Р. ПАРАГВАЈ

ПРЕДСЈЕДНИК ЂУКАНОВИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ Р. ПАРАГВАЈ
Датум објаве: 16.12.2018 11:18 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић боравио је у првој званичној посјети Р. Парагвају. Првог дана посјете предсједник се сусрео са својим парагвајским колегом Мариом Абдом Бенитезом који га је дочекао уз највеће државничке почасти. Предсједник Абдо Бенитез је упознао високог госта о успјешном развоју земље у посљедњих 15-ак година, и истакао да је Парагвај највећи произвођач обновљиве енергије у свијету, и да би у будућности могло доћи до сарадње двије земље на овом пољу.

Битна тема у разговору високих државника јесу црногорски досељеници који су у ову земљу почели долазити још почетком 19. вијека, од којих су многи успјешни у бизнису, политици и дипломатији. И поједини чланови делегације парагвајског предсједника имају црногорске коријене. Црногорска заједница у Парагвају биће важан мост сарадње између двије државе. Предсједник Парагваја је уручио предсједнику Ђукановићу највеће национално одликовање–Орден националне части на огрлици, који носи име маршала Франциско Лопез Солана, оца парагвајске нације. Два предсједника су присуствовали и потписивању Меморандума о сарадњи дипломатских академија, као и Споразума о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша. Градоначелник Асусиона Марио Фереиро уручио је Предсједнику кључеве главног града и повељу почасног госта парагвајске пријестонице. Такође, предложио је и побратимство с Подгорицом.

УзД

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић обишао је првог дана и хидроцентралу Итаипу, у пратњи генералног директора, авионом који му је ставио на располагање предсједник Марио Абдо Бенитез. Итаипу је проглашена за једно од седам свјетских чуда као модерни градитељски подухват. То је заједнички пројекат Парагваја и Бразила, на ријеци Парана, на самој граници. Брана је дуга око 8 километара, а висока око 200 метара. Прије двије године ХЕ Итаипу је произвела преко 100 милијарди кwх, што представља свјетски рекорд.

УзД

Предсједник Ђукановић завршио је посјету Републици Парагвај сусретом с представницима новоосноване Црногорске заједнице у Асунсиону. У овој латиноамеричкој земљи живи преко 2000 потомака црногорских исељеника треће и четврте генерације. За себе кажу да су већином  рођени широм америчког континента и да их је у Парагвају повезало и зближило то што су сви Црногорци. Ми имамо свијест о томе да је Црна Гора земља наших коријена, с којом желимо да имамо ближи однос, каже Бранко Вучковић, власник више хотела у Парагвају и Аргентини. У једном од њих у Асунсиону била је смјештена и црногорска делегација на челу с предсједником Ђукановићем. Вучковић га је обавијестио да му је жеља и намјера да изгради један хотел и у Црној Гори. Предсједник Ђукановић је рекао да је главни повод његових посјета Аргентини и Парагвају да врло усредсређено покажемо пажњу према потомцима Црногораца у Аргентини и Парагвају, и да успоставимо што боље односе с тим пријатељским државама.

Такође, Ђукановић се сусрео и са предсједником Врховног суда Парагваја Торесом Кирсером.

УзД