Мања слова Већа слова РСС
>

ИЗЛОЖБА “БИХОРСКИ ЋИЛИМ” ОДРЖАНА У ГК ФРАНКФУРТ

ИЗЛОЖБА “БИХОРСКИ ЋИЛИМ” ОДРЖАНА У ГК ФРАНКФУРТ
Датум објаве: 14.12.2018 13:32 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Удружење црногорских и њемачких грађана “Монтехесс”, у сарадњи са Општином Петњица и Генералним конзулатом Црне Горе у Франкфурту, организовало је изложбу “Бихорски ћилим” 01.12.2018. године у Франкфурту, СР Њемачкој. У присуству нашег бројног исељеништва из Франкфурта, Офенбаха, Штутгарта, Келна и Хамбурга, изложбу је отворио генерални конзул Црне Горе у СР Њемачкој Бранислав Караџић.

Изложба “Бихорски ћилим” организована је по први пут у СР Њемачкој, а о значају организовања са гледишта афирмације црногорске културе и традиције говорили су директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић, предсједник Општине Петњица Самир Аговић, конзул Дејан Вуковић и аутор пројекта Исмет Латић. Изложби су присуствовали и директор Фонда ПИО Душан Перовић, предсједник и секретар СО Петњица Мехмед Адровић и Адис Дураковић. Модератор вечери био је предсједник Удружења “Монтехесс” Војо Јестровић.

“Бихорски ћилим” представља нематеријално културно добро Црне Горе, са тенденцијом да буде кандидовано и за статус свјетске културне баштине УНЕСЦО. Реализацијом овог пројекта чува се од заборава изузетна умјетничка вриједност израде Бихорског ћилима, доприноси се очувању културне баштине Црне Горе, а самим тим и јача веза исељеништва са матицом.