Мања слова Већа слова РСС
>

ОТВОРЕНА ЦРНОГОРСКА СОБА У ВЕВЧАНИМА

ОТВОРЕНА ЦРНОГОРСКА СОБА У ВЕВЧАНИМА
Датум објаве: 13.12.2018 08:34 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


У четвртак 22. новембра о.г, Амбасада Црне Горе у Скопљу отворила је Црногорску собу у туристичко-угоститељском објекту „Виа Игнатиа“ у Вевчанима, а свечаном отварању присуствовали су министар вањских послова проф. др Срђан Дармановић, амбасадор Црне Горе у Скопљу Предраг Митровић, директор Управе за дијаспору Црне Горе мр Предраг Митровић, бројно дипломатско особље, исељеници и посјетиоци.

Црногорску собу је званично отворио црногорски министар вањских послова  проф. др Срђан Дармановић, у оквиру радне посјете Републици Македонији, нагласивши у свом обраћању да отварањем овог објекта, црногорска заједница у Македонији добија важно мјесто састајања својих чланова, чиме ће се јачати историјске, научне, културне и друге везе са матицом Црном Гором. Такође, овај пројекат презентовања културе и традиције Црне Горе, ће, према његовим ријечима, допринијети јачању веза двије пријатељске земље са заједничком прошлошћу и будућношћу, чији однос се заснива на отворености и повјерењу.

УзД

Амбасадор Црне Горе у Скопљу Митровиц́ нагласио је да ова соба представља један од мостова између Македоније и Црне Горе, са циљем окупљања наше заједнице у Македонији.

Небојша Батковски, један од иницијатора пројекта, истакао је да ће Црногорска соба обогатити туристичку понуду Вевчана и тиме учинити ово мјесто атрактивнијим за бројне посјетиоце и планинаре.

Опремање садржаја у овом објекту у виду подршке или донације помогли су Министарство вањских послова ЦГ - Управа за дијаспору, Министарство културе, Национална библиотека Црне Горе « Ђурђе Црнојевић », Државни архив Црне Горе, Народни и Поморски музеј Црне Горе и Национална туристичка организација Црне Горе.

Овај пројекат је реализован за годину дана, а бројни културно-историјски експонати свједочиће о народним вриједностима Црногораца, њиховој богатој традицији и културном благу.

УзД