Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСЈЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ ОТВОРИО "ЦРНОГОРСКУ КУЋУ" У Р. АРГЕНТИНИ

ПРЕДСЈЕДНИК ЦРНЕ ГОРЕ ОТВОРИО "ЦРНОГОРСКУ КУЋУ" У Р. АРГЕНТИНИ
Датум објаве: 12.12.2018 14:53 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић наставио је своју вишедневну посјети Р. Аргентини.  Ђукановић се сусрео у предсједничкој палати “Цаса Росада” у Буенос Ајресу са предсједником Аргентине Маурисиом Макријем. Два предсједника су изразила задовољство другим сусретом у посљедњих нешто више од двије године, уз спремност да се прецизирају могућности конкретне сарадне у области економије, прехрамбене индустрије, трговине и нових технологија. Констатовано је да Споразум о културној сарадњи који је потписан, уз ранији о економској и трговинској сарадњи, о олакшицама у визном режиму, као и низ других који су у припреми, представљају солидну нормативно правну основу за то.

УзД

Посјета је настављена пригодном свечаношћу поводом обиљежавања 200 годишњице од доласка прве црногорске породице у Аргентину, на којој је предсједник Ђукановић био главни говорник, у чувеној палати Хозе де Сан Мартин, у којој је смјештено аргентинско Министарство вањских послова. Радује сазнање да су наши људи од тада, као што то и данас чине њихови потомци, дали неизбрисив печат укупном развоју и прогресу земаља у које су доселили, што су не само чували патриотске емоције и љубав према Црној Гори, него су их одговорно преносили и на нове генерације, истакао је Ђукановић. Амбасадор Гордан Стојовић, један од иницијатора и организатора ове свечаности је подсјетио да не славимо само 200 година од доласка прве црногорске породице у Аргентину, већ и 100 година колоније Ла Монтенегрина, и посебно поздравио Паолу Шворцан, унуку Данила Шворцана који је основао 1918. у Ћаку, заједно са још шесторицом Црногораца.

УзД

Своју посјету Р. Аргентини предсједник Ђукановић је закључио отварањем “Црногорске куће” у општини Саенз Пења, у аргентинској провинцији Ћако. Предсједник је заједно са гувернером провинције Ћако, градоначелником Пресиденциа Роке Саенс Пења и почасним конзулом Црне Горе Драгом Мићуновићем отворио у овом граду „Црногорску кућу“, која је заједнички пројекат Владе Црне Горе, провинције Ћако, локалних градских власти и представника црногорских заједница. Овај пројекат је резултат вишегодишњег пријатељства и поштовања које постоји између Р. Аргентине и Црне Горе, којем су значајан печат дали црногорски исељеници својим односом према држави пријема. У свом говору Ђукановић је истакао: “ Као земља са исељеничком традицијом, Црна Гора и овим показује посебан сензибилитет према својим исељеницима и њиховим потомцима. Ово је потврда да дух заједништва и свијести о блискости између Црне Горе и бројних исељеничких заједница одолијева времену већ вјековима. Као и у много чему другом, и у томе су Црна Гора и Црногорци посебни.  Тешко је у пригодном говору набројати све што заслужује да буде поменуто. Зато желим да поручим народу и властима провинције Ћако, нашим пријатељима у Аргентини, да је Црна Гора ваш дужник, савезник и пријатељ. Као што сте били пријатељски отворени за Црну Гору и Црногорце, тако ни ми никада нећемо заборавити да су ови крајеви нахранили хиљаде наших људи, гладних, сиромашних и измучених ратовима у прошлим вјековима.”

Предсједник Ђукановић је и одржао говор у престижном Савјету за међународне односе (ЦАРИ) на тему „Западни Балкан и Европска унија након Брегзита – поглед из Црне Горе“ који је наишао на веома позитивне критике.