Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСЈЕДНИК ЂУКАНОВИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ Р. АРГЕНТИНИ

ПРЕДСЈЕДНИК ЂУКАНОВИЋ У ЗВАНИЧНОЈ ПОСЈЕТИ Р. АРГЕНТИНИ
Датум објаве: 10.12.2018 14:58 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Предсједник Црне Горе господин Мило Ђукановић борави у вишедневној посјети Р. Аргентини и Р. Парагвај.  Одмах по доласку у Р. Аргентину, Ђукановић се сусрео са Федериком Томашевићем, потомком Славомира Томашевића који је стигао у Аргентину прије Првог свјетског рата. Томашевић је власник највеће банке у Аргентини, Парагвају и Уругвају. Поред банке Пуенте, веома успјешно се бави и дистрибуцијом нафте и гаса, производњом и извозом хране, инвестиционим фондовима, финансијским тржиштима и некретнинама, а има и велике посједе земље. Има престижни бизнис центар у Лондону гдје често борави, а прву посјету ће искористити, како је обећао предсједнику Ђукановићу, да посјети и Црну Гору. На радном ручку са Томашевићем, Ђукановић је изразио задовољство сусретом и познанством са тако успјешним младим човјеком црногорских коријена. Ђукановић је упознао Томашевића са тренутном економском ситуацијом у Црној Гори, бројним великим инфраструктурним и туристичким пројектима који се спроводе као и о самом процесу европских и еуроатлантских интеграција. Ђукановић је позвао Томашевића да посјети земљу својих предака и и да се упозна са условима улагања у црногорску привреду.

УзД

Предсједник Ђукановић се првог дана посјете Р. Аргентини, у нашој амбасади у Буенос Аиресу, састао са почасним конзулима  и предсједницима исељеничких удружења у Латинској Америци, међу којима су и чланови Савјета за сарадњу са исељеницима. У разговору је изражено задовољство развојем сарадње с матичном државом и оствареним резултатима у претходне двије и по године, након сличног састанка у Буенос Ајресу. Да није таквог вашег све видљивијег дјеловања ми сигурно не би обраћали толику пажњу на државе чији сте лојални грађани, нити би се с друге стране власти тих земаља тако односиле према Црној Гори да не постоје тако узорне заједнице. Као што су то чинили ваши преци, тако и ви данас доприносите њиховом развоју, а тиме и подизању угледа Црне Горе у овом дијелу свијета, нагласио је Ђукановић. Посебно је било ријечи о конкретним пројектима као што је организовање курсева за учење црногорског језика и боље упознавање с нашом културом и историјом. Афирмисан је пројекат "Црногорска кућа" који је урађен у сарадњи Владе Црне Горе и власти провинције Ћако и градске управе Саенз Пења, на чијем ће отварању сјутра говорити предсједник Ђукановић и гувернер провинције Ћако, градоначелник Пресиденциа Роке Саенс Пења и почасни конзул Црне Горе Драго Мићуновић.

Предсједник сјутра има сусрет с предсједником Аргентине Маурисом Макријем, а након тога ће говорити на свечаности поводом доласка прве црногорске породице у Аргентину прије 220 година, која ће се одржати у палати Сан Мартин, у организацији наше амбасаде, Владе Аргентине, провинције Ентре Риос и Уније црногорских заједница Латинске Америке.  На крају дана ће одржати предавање у Савјету за међународне односе Аргентине на тему "Западни Балкан и ЕУ након Брегзита-поглед из Црне Горе."

Током боравка у Латинској Америци, предсједник Ђукановић ће званићно посјетити и Републику Парагвај. Поред сусрета и разговора са предсједником Абдо Бенитезом, имаће сусрете и са предсједником Конгреса и новооснованом Црногорском заједницом Парагваја, а градоначелник Асунсиона Марио Фереиро свечано ће му уручити кључеве Главног града и плакету почасног госта.

УзД