Мања слова Већа слова РСС
>

ПРЕДСТАВНИЦИ САВЕЗА ИСЕЉЕНИКА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У Р.МАКЕДОНИЈИ ПОСЈЕТИЛИ УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ

ПРЕДСТАВНИЦИ САВЕЗА ИСЕЉЕНИКА ИЗ ЦРНЕ ГОРЕ У Р.МАКЕДОНИЈИ  ПОСЈЕТИЛИ УПРАВУ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 07.12.2018 14:39 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Данас су Управу за дијаспору посјетили предсједник Савеза исељеника из Црне Горе у Р. Македонији Медо Балић и Миле Ђорђевски, члан истог удружења. Са њима је разговарао директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић.

Директор Митровић је информисао присутне о актуелним активностима Управе, и то предстојећим изборима за нови сазив Савјета за сарадњу са исељеницима – дијаспором, као и о планираном расписивању јавног конкурса за расподјелу средстава за пројекте и програме за очување и јачање сарадње са исељеницима у 2018. години. Подсјетио је на критеријуме који су одлучујући приликом избора кандидата за чланове Савјета, и то реализацију бројних пројеката, бројност чланства, као и услов од најмање двије године постојања од оснивања удружења. Комисија, у чијем саставу су представници из редова органа државне управе, који у у дјелокругу својих надлежности баве се питањима о исељеништву, одлучиваће о избору кандидата за члана Савјета са акцентом на критеријуме за избор.

Балић је изразио захвалност на пруженој подршци Управе за дијаспору у организовању Дана црногорске културе, под називом „У сусрет Дану независности“ у Скопљу и информисао да ће се исти традиционално организовати и идуће године.

Подсјетио је да Савез исељеника из Црне Горе има за циљ да окупља грађане Македоније поријеклом из Црне Горе. Истакао је да је ово удружење у равноправном положају као и друга црногорска удружења у Македонији, са циљем исказивања посебне бриге према исељеницима, као и да се средства за његово финансирање обезбјеђују захваљујући доприносима руководства и чланова. Такође, напоменуо је да је потребно наћи начина да се помогне црногорским удружењима у Македонији.

Директор Митровић је рекао да ће Управа, сходно својим могућностима, подржати организацију предстојећих Дана црногорске културе у Скопљу.