Мања слова Већа слова РСС
>

ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА НВО „МРЕЖА ЗА МУЛТИКУЛТУРНО ДРУШТВО“ М. ОРЛАНДИЋА И ПРОФЕСОРА С. ШКАРИЋА УПРАВИ ЗА ДИЈАСПОРУ

ПОСЈЕТА ПРЕДСЈЕДНИКА НВО „МРЕЖА ЗА МУЛТИКУЛТУРНО ДРУШТВО“ М. ОРЛАНДИЋА И ПРОФЕСОРА С. ШКАРИЋА УПРАВИ ЗА ДИЈАСПОРУ
Датум објаве: 16.11.2018 14:33 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Управу за дијаспору је, у четвртак 15. новембра о. г., посјетио повјереник Матице црногорске у Р. Македонији и предсједник НВО „Мрежа за мултикултурално друштво“ Мирољуб Орландић и реномирани професор уставног права и предавач  на Правном факултету у Скопљу, Универзитету „Гоце Делчев“ у Штипу и Охридској школи природног права Македонске академије наука и умјетности проф. др. Светомир Шкарић. У име Управе за дијаспору примио их је помоћник директора мр Иван Јововић. Тема састанка била је интеграција Црногораца у Р. Македонији и њихово уставно детерминисање као националне заједнице у Уставу Р. Македоније.

Професор Шкарић је учесник афирмативних акција за Црногорце у Р. Македонији, међу којима се истиче пројекат „Демографско-миграциске карактеристике грађана Македоније поријеклом из Црне Горе и идентификација црногорске мањине у Р. Македонији“. Такође, професор Шкарић је изабран од стране ОЕБС-а и Агенције за право мањина да истражује позицију мањина у македонском друштву, и да истима обезбједи правно-институционални оквир за лакши опстанак. Иначе, Шкарић је, у Скопљу 2011. године, одржао предавање посвећено једном од најзнаменитијих црногорских исељеника Џону Пламенцу (Јован Петров Пламенац). Пламенац је био политички филозоф и професор на Универзитету Оксфорд, члан Британске академије наука и умјетности, један је од најзначајнијих политичких мислилаца, филозофа и теоретичара које је Црна Гора у свом вишевјековном постојању уопште дала.

Дана 15. новембра о. г. у Подгорици, у просторијама Матице црногорске одржана је трибина на тему „Македонија и Црна Гора на путу ка Европској Унији“, на којој је говорио пофесор Шкарић са посебним освртом на уставну конотацију овог процеса и тренутну политичку ситуацију у Р. Македонији. Модератор ове трибине био је Мирољуб Орландић.

У разговору са помоћником Јововићем најавили су одржавање трибина на исту тему за 22. новембра о. г. у просторијама Заједнице Црногораца у Македонији. У просторијама Матице македонске 6. децембра о. г. биће одржано књижевно вече посвећено јубилеју 150 година од писања књиге Константина Петковића под називом „Црна Гора и Црногорци“ 1868. године. Константин Петковић студирао је словенску филологију и политичке науке. Након завршетка студија путује на Балкан гдје се први пут сријеће са балканском културом и политичким приликама на Балкану. У бурним временима бива постављен за руског конзула у Дубровнику 1857. године. Након битке на Граховцу, образована је комисија за разграничење Турске и Црне Горе на чијем челу је био управо Константин Петковић. На трибини ће  говорити професор Шкарић, док ће модератор бити Мирољуб Орландић.