Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНИ “ОТВОРЕНИ ДАНИ АМБАСАДА” У Р. ГРЧКОЈ, САД-У И С. Р. ЊЕМАЧКОЈ

ОДРЖАНИ “ОТВОРЕНИ ДАНИ АМБАСАДА” У Р. ГРЧКОЈ, САД-У И С. Р. ЊЕМАЧКОЈ
Датум објаве: 16.11.2018 14:26 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


На иницијативу Организације црногорских студената у иностранству (ОСЦИ), а у сарадњи са Министарством вањских послова Црне Горе и Управом за дијаспору, организовани су „Отворени дани амбасада“. Манифестације су одржане у дипломатско-конзуларним представништвима и то: 20. октобра о. г. у Генералном конзулату Црне Горе у Франкфурту, 25. октобра о. г. у Амбасади Црне Горе у САД-у и 4. новембра о. г. у Амбасади Црне Горе у Грчкој.

Генерални конзул Црне Горе у Франкфурту Бранислав Караџић упознао је студенте са самим радом конзулата као и о активностима које конзулат спороводи на побољшању сарадње са исељеницима. Особље конзулата је изразило спремност да помогне свим црногорским студентима који имају неки проблем у оквиру њихове јурисдикције.

Амбасадор Црне Горе у САД-у Небојша Калуђеровић поздравио је присутне и упознао их са историјским околностима нестанка Црне Горе са листе европских држава 1918. године и њене обнове  независности 2006. године, као и о црногорском путу ка НАТО-у и Европској Унији. Догађају су поред црногорских студената, присуствовали и амерички грађани који су показали интересовање за Црну Гору као туристичку и инвестициону дестинацију.

Амбасадорка Црне Горе у Грчкој Ана Вукадиновић пожељела је добродошлицу свим студентима и нагласила да је Амбасада адреса за све евентуалне потешкоће са којима се студенти сусрећу у земљи пријема. Навела је да људи чине највеће богатско једне државе и да њиховим квалитетним образовањем Црну Гору можемо учинити видљивом на свјетској геополитичкој сцени.

Студенти су се захвалили на добродошлици и представницима Амбасаде Црне Горе у Р. Грчкој и указали на одређене проблеме са којима се суочавају у овој земљи, као што су административне процедуре приликом студирања. Студенти из С. Р. Њемачке говорили су о својим намјерама у даљем школовању и усавршавању на њемачким универзитетима те исказали потребу за бољим опцијама приликом путовања из Црне Горе у земљу пријема.