Мања слова Већа слова РСС
>

ПРИСУСТВО ЦРНОГОРСКИХ ИСЕЉЕНИКА НА СВЕЧАНОСТИ ОБИЉЕЖАВАЊА КРАЈА ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА

ПРИСУСТВО ЦРНОГОРСКИХ ИСЕЉЕНИКА НА СВЕЧАНОСТИ ОБИЉЕЖАВАЊА КРАЈА ПРВОГ СВЈЕТСКОГ РАТА
Датум објаве: 14.11.2018 11:02 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Дана 11. новембра о. г. у паришкој општини Роснy-соус-Боис организована је прослава стогодишњице краја Првог свјетског рата или Великог рата. Почасни гост прославе био је црногорски принц Никола Петровић Његош. Прослави су присуствовали предсједник општине Роснy-соус-Боис, представници Удружења бораца, чланови Удружења Црногораца у Паризу и бројна публика у сали Жорж Сименон.

Принц Никола је у свом говору нагласио битност очувања мира у свијету и јединства црногорског народа у његовој матичној држави, наводећи да је “Срећан сам што сам вечерас са вама у знак сјећања на крај једног од најкрвавијих ратова у историји човјечанства од прије стотину година, на догађај који је ће остати заувијек урезан у наше памћење. Прилика је да свима који су у страху храбро дали своје животе за своју земљу, своје породице и суграђане, одамо почаст и да се према њима обавежемо да ћемо бранити мир по сваку цијену, како њихове жртве не би биле узалудне. Моје су мисли нарочито резервисане за наше Црногорце за које је та посљедња битка, након 5 вјекова пружања јуначког отпора како би се одбранила независност, значила и нестанак њихове државе. За нашу је породицу та побједа подразумијевала неправедан и болан егзил. Неправду која је данас дјелимично исправљена. Нажалост, вијек касније, ово је питање и даље предмет расправа, а ове трауме из прошлости спречавају црногорско друштво да гледа у будућност. Нека стогодишњица буде прилика за један братски загрљај и нека свако од нас, задржавајући своја лична увјерења и ставове, свему претпостави заједнички интерес и заједнички рад који ће од наше мале Црне Горе направити еколошку и мирољубиву државу о којој сањају наша дјеца.“

Присуство црногорског  принца овој церемонији имало је посебно значење за наше исељеништво у Републици Француској, поводом овог историјског догађаја.

Валерие Даyан

Слике преузете од: Валерие Даyан