Мања слова Већа слова РСС
>

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЦРНОГОРСКИХ УДРУЖЕЊА У Р. АЛБАНИЈИ

САСТАНАК СА ПРЕДСТАВНИЦИМА ЦРНОГОРСКИХ УДРУЖЕЊА У Р. АЛБАНИЈИ
Датум објаве: 12.11.2018 13:29 | Аутор: Управа за дијаспору

Испис Штампај страницу


У петак, 9. новембра 2018. године, у службеним просторијама Амбасаде Црне Горе у Тирани, одржан је састанак са представницима удружења црногорске националне мањине у Р. Албанији. Састанку су присуствовали амбасадор Црне Горе у Р. Албанији и уједно домаћин састанка Њ.Е. Душан Мрдовић, директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић, шеф Одсјека за научну и привредну сарадњу у УзД мр Владан Лаловић, И секретар у Амбасади Црне Горе у Р. Албанији Данило Брајовић те представници црногорских удружења: Бурхан Чулић, предсједник “Алба-Монтенегро”, Маринко Ћулафић, предсједник Заједнице Црногораца у Албанији и Агим Халуновић, предсједник црногорског удружења “Дукља”, са сарадницима.

Након поздравне ријечи амбасадора Мрдовића, који је пожелио добродошлицу представницима државних органа и црногорских удружења, учесници састанка су разматрали суштинска питања која се тичу организационе структуре и дјеловања црногорске националне мањине на новим основама у Р. Албанији.

Централна тема састанка се односила на избор заступника црногорске националне мањине у Савјет за националне мањине Р. Албаније. Сва три црногорска удружења номиновали су своје кандидате те је тако испуњен услов да је свака национална мањина у обавези да кандидује најмање два или више кандидата, од којих се кроз предвиђену процедуру бира један заступник у Савјет за националне мањине Р. Албаније. Избором црногорског заступника заокружује се круцијално важно питање непосредног признања црногорске националне мањине, од стране државних органа и Владе Р. Албаније, што је од посебне важности за Црногорце у Р. Албанији, али и за матичну државу Црну Гору и укупну црногорску нацију.

Директор Митровић је предложио да се два постојећа удружења из Скадра (Алба-Монтенегро и Дукља) уједине или, ако то у овом тренутку није могуће, договоре о заједничком коришћењу просторија удружења Алба-Монтенегро. Свој приједлог је образложио нагласивши да у једном граду нема оправданих разлога да дјелују два удружења, ионако малобројне и сегментиране црногорске националне заједнице, што не води јачању националног јединства, већ напротив његовом слабљењу и даљој маргинализацији црногорске аутохтоне мањине у Р. Абанији. Осим тога, финансијски је неодрживо и у организационом смислу нефункционално да унутар малобројног црногорског корпуса у Скадру дјелују двије одвојене мањинске структуре ослабљеног потенцијала.

Претходног дана, у четвртак 8. новембра, директор Предраг Митровић и Владан Лаловић су посјетили предсједника и чланове друштва ЗЦГА у Елбасану. У конструктивној атмосфери, предсједник  ЗЦГА Маринко Ћулафић их је упознао са планом и програмом рада Заједнице. Након срдачног и пријатељског разговора са члановима ЗЦГА, представнике Управе је примио замјеник градоначелника Елбасана Клевис Дзодзи са којим су разговарали о могућностима сарадње града Елбасана са неким од градова у Црној Гори, што би свакако позитивно утицало и подигло ниво добросусједских односа наше двије државе.

На крају посјете Елбасану представници УзД, у пратњи предсједника ЗЦГА и једног градског функционера, обишли су православни манастир Св. Владимира Дукљанског, који се налази у непосредној близини града и представља универзално светелиште овога краја, коме приступају припадници различитих конфесија.

Управа за дијаспору   УзД

Управа за дијаспору