Мања слова Већа слова РСС
>

ЦРНОГОРСКА НОШЊА НАЈЉЕПША У ОГЊЕНОЈ ЗЕМЉИ

ЦРНОГОРСКА НОШЊА НАЈЉЕПША У ОГЊЕНОЈ ЗЕМЉИ
Датум објаве: 09.10.2018 14:51 | Аутор: УзД

Испис Штампај страницу


Прошле седмице у граду Рио Гранде, провинција Огњена земља у склопу осмог Фестивала Иностраних Заједница (XВИИ Фиеста де лас Цолецтивидадес Еxтрањерас) промовисана је култура, традиција, туризам, историја и гастрономија Црне Горе.

Догађај је организовала општина Рио Гранде, док је Црну Гору представљала црногорска заједница из истоименог града. Такође, током догађаја се реализовао избор за краљицу свих иностраних заједница, гдје је црногорска заједница освојила награду за најљепшу националну ношњу.

Штанд Црне Горе је био изузетно посјећен. Посјетиоци су показали  интерес за историју, туризам, гастрономију и традицију Црне Горе. Штанд је био опремљен постерима на којима су се могли видјети најљепше туристичке и историјске дестинације Црне Горе као и видеима са истом садржином, великим избором типичне хране из Црне Горе попут подгоричких попека, сарме, приганица с медом, домаћа погача. Такође промовисане су књиге Хисториа де Монтенегро (Живко Андријашевић),  Пајарос Поетас (Јуан Пабло Крекун), Суспендидос ен ел Аире (Иван Дамиановицх), као и зборник радова Десцендиентес де лос инмигрантес монтенегринос е идентидад де лас футурас генерационес на шпанском језику а у издању Матице Црногорске огранак Буенос Ајрес (Матриз монтенегрина де Буенос Аирес).

Велики интерес и дивљење од стране посјетиоца и ауторитета који су организовали догађај, као и ауторитета провинцијских власти завриједила је црногорска ношња која је у склопу избора за краљицу инистраних заједница (на којем је побиједила представница Боливије) освојила награду за најљепшу ношњу у конкуренцији од двадесет иностраних ношњи. Ношњу су  у јутарњим часовима носиле Микаела Перовић чукунунука Црногораца и дјевојчица Емили пета генерација Црногораца, док је у поподневним часовима када је и освојена награда исту  носила Драгана Оташевић која је позвана од стране црногорске заједнице у поменутом граду, а ради учешћа у промоцији културе и традиције Црне Горе. Мушку ношњу носио је Алан Есцудеро.

Град Рио Гранде се налази у у сјеверном дијелу провинције-острва Огњена земља. Према попису из 2010 године у поменутом граду је живјело 78.614. Двјеста километара ка југу  налази се град Усхуаиа који  представља најјујжнију географску тачку на свијету и сматра се популарно као град који се налази на крају свијета.

У поменутом граду данас живи симболичан број потомака црногорских исељеника који су духовно изузетно везани за Црну Гору, њихову земљу поријекла. Међу породицама се истичу породице Перовић и Татар које су и организовале презентацију Црне Горе на овом, изузетно важном догађају за промоцију разних држава.

Догађају је присуствовао велики број провинцијских и локалних власти, па је члан жирија за избор најјљепше ношње био и Вицегувернер Провинције Огњена земља Јуан Царлос Арцандо, који је и уручио награду  представници црногорске заједнице.

Црногорска заједница из поменутог града је први пут учествовала на овом догађају, гдје је организацијом истог постигла изузетан успјех у промоцији земље њихових предака. Представници заједнице учешћем на овом догађају и организацијом промоције Црне Горе су исказали дубоку наклоност  ка земљи поријекла, као и велику љубав која их спаја, која брише све границе које је потребно прећи од Црне Горе до Огњене земље-крај свијета како је популарно зову.

Догађај траје два дана и биће затворен у недјељу 07.10.2018. у 21:00 х.

УзД