Manja slova Veća slova RSS
>

DELEGACIJA GRADA KIRKLARELIJA U POSJETI GLAVNOM GRADU

DELEGACIJA GRADA KIRKLARELIJA U POSJETI GLAVNOM GRADU
Datum objave: 09.10.2018 14:44 | Autor: UzD

Ispis Štampaj stranicu


Nakon niza posjeta crnogorskim državnim organima, a posredstvom Uprave za dijasporu, upriličen je sastanak turske delegacije grada Kirklarelija sa gradonačelnikom Podgorice dr Ivanom Vukovićem i njegovim saradnicima.

U otvorenom razgovoru gradonačelnici Vuković i Kesimoglu izrazili su zadovoljstvo i želju za inteziviranjem kulturnih i privrednih odnosa kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, što je i do sada bila uspješna praksa.

Apostrofirajući da čak 40% stanovnika Kirklarelija vodi porijeklo iz Crne Gore, Kesimoglu je istakao spremnost produbljivanja kulturnih odnosa sa Crnom Gorom putem kulturnih projekata, koji su već doveli do otvaranja Crnogorske sobe u Kirklareliju, učešću crnogorskih književnika i folklornih ansambala na danima kulture u ovom gradu i td.

Vuković je naveo da je uskoro u planu organizovanje prezentacije o ekonomskim potencijalima Podgorice za pripadnike diplomatskog kora, kao i da postoji zajednički interes za eksploataciju energije iz biogasa, koji realizuje gradsko preduzeće Deponija.

Učesnici sastanka su ocijenili da dobri međudržavni odnosi između Crne Gore i Turske jesu preduslov za još bolju saradnju i na lokalnom nivou, što će dati dodatni impuls razvoju crnogorske ekonomije.

U tom smislu se pokazuje da je Uprava za dijasporu značajna spona između crnogorskih iseljenika i svih organa i ustanova na lokalnom i državnom nivou, koja svojom ukupnom djelatnošću želi da unaprijedi odnose između Crne Gore i njenog iseljeništva.

UzD