Мања слова Већа слова РСС
>

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ИСЕЉЕНИКА“ ОДРЖАНА У ГУСИЊУ

МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ ИСЕЉЕНИКА“ ОДРЖАНА У ГУСИЊУ
Датум објаве: 01.08.2018 14:49 | Аутор: Управа за дијаспору

Испис Штампај страницу


У понедељак 30. јула 2018. године, у организацији Министарства вањских послова - Управе за дијаспору и Општине Гусиње, у Гусињу је одржана традиционална манифестација „Дани исељеника“, чији је циљ јачање веза матичне земље са исељеницима.

У оквиру програма манифестације у јутарњим сатима потписан је Споразум о братимљењу општина Гусње и Пећ, организован Округли сто на теме од интереса за дијаспору, док је у поподневним сатима одиграна фудбалска утакмица између „завичајаца“ и „дијаспоре“.

У вечерњим сатима организована је централна прослава којој су присуствовали бројни гости из јавног, политичког и културног живота Црне Горе, велики број исељеника и локалног становништва. 

Управа за дијаспору

У новој згради Општине Гусиње у 11х уприличена је церемонија потписивања Споразума о братимљењу општина Гусиње и Пећ. Споразум су потписали предсједница Општине Гусиње Анела Чекић и предсједник Општине Пећ Газменд Мухадзери. Један од приоритета ове двије општине је отварање граничног прелаза Мурино-Чакор-Пећ, што би олакшало комуникацију и проток становништва, као и туриста који све више посјећују ово подручје. Такође ће се радити заједнички на инфраструктурним пројектима битним за развој овог подручја.

Округли сто на тему „Улога и значај дијаспоре у перспективи развоја Црне Горе“, одржан је у новој сали Скупштине општине Гусиње, а присутне представнике дијаспоре поздравили су потпредсједник Савјета за сарадњу са исељеницима Руждија Јаровић, предсједница Општине Гусиње Анела Чекић и директор Управе за дијаспору мр Предраг Митровић. У оквиру првог панела, излагања из области науке и културе имали су: в.д. генерални директор Генералног директората за економску и културну дипломатију у МВП Вељко Милоњић, пројектни менаџер за истраживање – Пројекат ИНВО/ХЕРИЦ у Министарству науке Саша Ивановић и самостална савјетница И за непокретну културну баштину у Министарству културе Добрила Влаховић. По завршетку врло интерактивне дискусије у оквиру првог панела, услиједио је други панел, на којем су излагања из области привреде, трговине, инвестиција и конзуларних послова имали: потпредсједник Привредне коморе Црне Горе Иван Савељић, начелник дирекције за политику и режим спољне трговине у Министарству економије Кадрија Курпејовић, начелница у сектору за финансије Завода за запошљавање ЦГ Светлана Крговић, руководилац сектора за истраживање и анализу у Агенцији за промоцију страних инвестиција Дражен Влаовић и кординатор одељења за регионалне финансијске пласмане у Инвестиционо-развојном фонду Црне Горе Џевад Мекић. На округлом столу покренуте су бројне теме од значаја за науку и потребу укључивања научног потенцијала из дијаспоре, сконцентрисаног на престижним универзитететима, научним институтима и истраживачким лабораторијама широм свијета, у црногорску научну заједницу. Такође се, у оквиру првог панела, дискутовало о култури, културној политици и очувању богате материјалне и нематеријалне културно-историјске баштине. Други панел био је у потпуности посвећенен економској, привредној и развојној проблематици, нарочито сјевера Црне Горе, као и могућностима инвестирања, пољопривредног и инфраструктурног развоја сјеверног дијела наше државе. Округлим столом модерирао је шеф Одсјека за привредну и научну сарадњу у Управи за дијаспору мр Владан Лаловић.

Управа за дијаспору

У поподневним часовима, на Градском стадиону у Гусињу, одиграна је пријатељска фудбалска утакмица између представника „матице“ и „дијаспоре“. На почетку утакмице интонирана је црногорска химна, а наставак је карактерисао спортски дух и добро расположење играча. Утакмица је завршена извођењем пенала, а резултат је био 2:1 у корист „дијаспоре“.

Управа за дијаспору

Изузетно посјећена централна прослава манифестације „Дани исељеника“ одржана је истог дана у 20х, на платоу испред ОШ „Џафер Никочевић“. У име града домаћина, званице је поздравила предсједница Општине Анела Чекић истичући захвалност дијаспори на доприносу и напорима које су учинили у процесу повраћаја статуса општине Гусиње. Наводећи да „увијек спремна да помогне у свим областима у општини Гусиње“ дијаспора, као један о највећих наших ресурса, нераскидиво је везана за своју матицу и представља спону са развијеним и демократским земљама, увијек спремна да помогне. Испред организатора догађаја – Управе за дијаспору скуп је поздравио директор мр Предраг Митровић који је оцијенио да је вечерашњи скуп потврда Владе Црне Горе да буде блиска са дијаспором, ма гдје живјела ван граница своје домовине, као и да је брига о дијаспори стратешки циљ државних институција. „Препознајући значај и потенцијал дијаспоре, циљаним мјерама и проактивном политиком ћемо радити на бољем међусобном повезивању, продубљивању веза и интеграцији наше дијаспоре у црногорски друштвени, економски и културни живот“ – казао је Митровић. Потпредсједник Скупштине ЦГ Бранимир Гвозденовић указао је да је увијек постојала јака веза исељеника са својом матицом, као и да, иако се не зна прецизно тачан број исељеника, постоји реална процјена да се ради о још једној Црној Гори изван њених граница. „Односи сваке озбиљне државе почивају на емоцији, али и реалним потребама и размишљањима како да, упркос даљини, сачувамо своју културу, традицију, језик и пренесемо на млађе генерације – да буду своји, а остану наши“ – поручио је Гвозденовић.

Управа за дијаспору

У наставку свечаности услиједио је пригодан културно – умјетнички програм у којем су учествовали: Нина Стругар, Жути Серхатлић, Горан Вратница, Жељко Самарџић, КУД „Џафер Никочевић“, Ђорђије Татић и Сања Црвеница. На прослави је и премијерно приказан документарни филм „Моје Гусиње“ који представља поклон Управе за дијаспору Општини Гусиње и њеној дијаспори.

У оквиру манифестације „Дани исељеника“, у уторак 31. јула, са почетком у 21х у сали Центра за културу Општине Гусиње приказана је представа „Мировна мисија“.

Управа за дијаспору 

 

Говор А. Чекић

Анела Чекић - говор.доцx

Говор П. Митровић

Предраг Митровиц - говор.доцx

Говор Б. Гвозденовић