Manja slova Veća slova RSS
>

IN MEMORIAM: HASAN LEKIĆ

IN MEMORIAM: HASAN LEKIĆ
Datum objave: 05.07.2018 10:26 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


U Skadru je, u 78. godini, preminuo profesor Hasan Lekić, osnivač i predsjednik Udruženja crnogorske manjine “Duklja”. Lekić je dugi niz godina predavao balkansku književnost i kulturu na Univerzitetu “Luiđ Gurakući” u Skadru. Takođe je bio dugogodišnji direktor poznate izdavačke kuće “Camaj - Pipa” u Skadru.

Profesora Lekića pamte generacije studenata kao vrsnog pedagoga i nastavnika, čiji se doprinos posebno ogledao u pripremi mladih profesora književnosti i jezika. Godinama je na svoje studente uspješno prenosio ljubav i strast prema knjizi i nastavničkoj profesiji. Pored toga, bio je urednik mnogih vrijednih literarnih djela i inicijator književne saradnje sa raznim visokoškolskim ustanovama u zemlji i inostranstvu.

Na komemorativnoj sjednici povodom smrti profesora Lekića, dekanica Fakulteta društvenih nauka u Skadru Mimosa Priku je rekla da je njegov odlazak predstavlja veliki gubitak za albansku naučnu zajednicu, kolege i porodicu, dok je šef Odjeljenja za književnost profesor Vincens Marku naglasio da je Hasan Lekić bio jedan od najistaknutijih profesora književnosti i pripadnika tamošnje akademske zajednice.