Manja slova Veća slova RSS
>

SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVJETA SA ORGANIZACIJAMA ISELJENIKA U SR NJEMAČKOJ

SASTANAK PREDSTAVNIKA SAVJETA SA ORGANIZACIJAMA ISELJENIKA U SR NJEMAČKOJ
Datum objave: 13.06.2018 09:29 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Članovi Savjeta za saradnju sa iseljenicima iz SR Njemačke, dr Nenad Popović i Emira Ličina održali su dana 10. juna 2018. godine u njemačkom gradu Troisdorfu, sastanak sa predstavnicima organizacija iseljenika u ovoj zemlji.

Sastanku su prisustvovali predstavnici osam udruženja koja djeluju na području SR Njemačke, i to:  Rašo Adrović, Evropska dijaspora Bošnjaka Dortmund; Vojo Jestrović, Udruženje Montehess Frankfurt; Nermin Ličina  Udruženje MonteKöln iz Kelna; Izet Djozović, Soko Šabotić, Šefko Zverotić kao predstavnici Udruženja Balkan 93 Sundern, dr Srđan Plamenac, Udruženje MonteDüren;  Slavko Antović, Udruženje MonteEschweiler, Murat Julević ispred Predstavništva Fondacije Gusinje za Zapadnu Evropu – Njemačka; dok je opunomoćeni predstavnik Udruženja Sandžak Montenegro bio Rašo Adrović.

Sastanku su takodje prisustvovali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović, generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadžić i šefica Odsjeka za statusno pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice i sekretar Savjeta za saradnju sa iseljenicima Elvira Bekteši.

Nakon pozdravnih riječi domaćina susreta, direktora Uprave mr Predraga Mitrovića i generalnog konzula Branislava Karadžića, predsjednik Savjeta dr Nenad Popović je upoznao prisutne sa radom i aktivnostima ovog tijela u prethodne dvije godine, te posebno apostrofirao da se radi o tijelu koje ima savjetodavnu ulogu u okviru koje i djeluje. On je istakao da je Savjet formiran 2016. godine i da je za to kratko vrijeme u okviru svojih jedanaest odbora koja tretiraju problematiku od interesa za iseljenike, Vladi Crne Gore dostavljeno preko 60 sugestija i predloga za rješavanje prioritetnih pitanja saradnje sa iseljenicima iz raznih oblasti: očuvanja kulturnog,  jezičkog i državnog identiteta, zaštite prava i interesa iseljenika kroz domaće zakonodavstvo i medjunarodne ugovore sa zemljama prijema, obrazovna, kulturna, naučna, privredna i sportska saradnja, bolje informisanje i povezivanje sa matičnom zemljom i dr.

Emira Ličina, član Savjeta za saradnju sa iseljenicima i predsjednica Odbora za ravnopravnost polova u ovom tijelu, je informisala prisutne o zaključcima koje je Savjet proslijedio Vladi Crne Gore, kao i konkretnim pitanjima koja su proslijeđena nadležnim organima u Crnoj Gori, a tiču se: pitanja regulisanja penzijskog i zdravstvenog osiguranja, potrebe za pokretanjem internet stranice i časopisa koji će se baviti temama od interesa za iseljenike, preporuka Vladi CG za osnivanje kulturnih centara u iseljeničkim sredinama sa većom koncentracijom iseljenika, predlog nadležnim institucijama za osnivanje Muzeja crnogorskog iseljeništva, uspostavljanje posebnog fonda za stipendiranje mladih i nadarenih studenata, uspostavljanje i sistemsko uređenje organizacije škola i kurseva crnogorskog jezika u iseljeništvu, potreba za liberalizacijom Zakona o crnogorskom državljanstvu, preporuka za poboljšanje klime i opštih uslova za investiranje iseljenika i dr.

Direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović je istakao da je Savjet za saradnju sa iseljenicima tijelo preko koga sva zainteresovana udruženja mogu kandidovati svoje predloge prema Vladi Crne Gore, a predstavnici iseljenika u ovom tijelu su, zajedno sa nadležnim organima u Crnoj Gori i diplomatsko konzularnim predstavništvima, relevantna adresa na koju se može obratiti kako pojedinac, tako i organizacija naših iseljenika. On je upoznao prisutne i sa trenutnim aktivnostima Uprave za dijasporu, naglašavajući da se donošenje novog zakona o saradnji Crne Gore sa dijasporom očekuje do kraja juna ove godine, te da će isti otvoriti nove prostore za saradnju i realizaciju konkretnih aktivnosti i projekata koje će Uprava moći i finansijski da podrži.

Objašnjavajući proceduru kandidovanja predstavnika u Savjet za saradnju sa iseljenicima, direktor Mitrović je naznačio da će mandat prvog saziva Savjeta za saradnju sa iseljenicima biti skraćen iz razloga velikih izmjena odredbi koje se tiču procedure kandidovanja članova Savjeta, te da se raspisivanje novog poziva za članove ovog tijela očekuje do kraja godine.

Odgovarajući na pitanje o napadima na ovo tijelo koji se mogu pročitati na društvenim mrežama, Mitrović je naglasio da sa istima nije upoznat, kao i da svako ima pravo na lični doživljaj i mišljenje o pojedinim pitanjima. Mitrović je kazao da je po ovom pitanju mjerodavna isključivo Vlada Crne Gore, koja je formirala ovo tijelo, a koja je svoje mišljenje na ovu temu dala usvajanjem izvještaje o radu Savjeta u 2016. i 2017. godini. On je apostrofirao da se i pored početnih problema u organizovanju rada Savjeta i objektivnih problema operativnosti koje prate ovako glomazno tijelo, formiranje ovog tijela pokazalo opravdanim i potrebnim. Po prvi put iseljenici imaju mogućnost da preko Savjeta kandidjuju pitanja od interesa za iseljeništvo, ukažu na probleme sa kojima se srijeću i sugerišu načine njihovog rješavanja. Zaključci i preporuke Savjeta su itekako mjerodavni i za Crnu Goru predstavljaju smjernice pri kreiranju politike saradnje sa iseljenicima kao i konkretnih aktivnosti koje se osmišljavaju upravo kao odgovor na potrebe iseljenika, zaključio je Mitrović.

Generalni konzul Crne Gore u Frankfrtu Branislav Karadžić je kazao da je Generalni konzulat maksimalno otvoren za sve pripadnike naše dijaspore, ali i da ga posebno raduje da se problematika saradnje sa djasporom u posljednjih nekoliko godina od osnivanja Uprave, sve više sistemski i suštinski uređuje što je dokaz brige matične države o svim njenim građanima i ljudima porijeklom iz Crne Gore, ma gdje oni bili.

U nastavku je detaljnije razgovarano o novinama koje donosi Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom – iseljenicima, a koje se tiču Savjeta za saradnju sa iseljenicima i sufinansiranja programa i projekata koje realizuju organizacije iseljenika, o kojima je govorila Elvira Bekteši. Takodje je bilo riječi o konkretnim predlozima koje će prisutne organizacije preko svojih predstavnika u Savjetu, dr Popovića i gđe Ličine, kandidovati za sljedeću sjednicu Savjeta koja se održava 27. jula u Podgorici.