Manja slova Veća slova RSS
>

VLADA USVOJILA IZVJEŠTAJ O RADU SAVJETA ZA SARADNJU SA ISELJENICIMA U 2017. GODINI

Datum objave: 13.04.2018 13:38 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Vlada je na juče  održanoj 72. sjednici kojom je predsjedavao predsjednik Duško Marković usvojila Izvještaj o radu Savjeta za saradnju sa iseljenicima za 2017. godinu.

U okviru Izvještaja o radu najvažniji dio odnosi se na zaključke sa radnog dijela druge sjednice Savjeta održane 28.jula 2017. godine u Podgorici. U zaključcima se, između ostalog, navodi: podrška prijemu države Crne Gore u NATO, podrška realizaciji svih dosadašnjih aktivnosti sprovedenih na planu jačanja saradnje matice i njenog iseljeništva, potreba za pokretanjem internet stranice i časopisa koji će se baviti temama od interesa za iseljenike, preporuka Vladi CG za osnivanje kulturnih centara u iseljeničkim sredinama sa većom koncentracijom iseljenika, predlog nadležnim institucijama za osnivanje Muzeja crnogorskog iseljeništva, uspostavljanje posebnog fonda za stipendiranje mladih i nadarenih studenata, uspostavljanje i sistemsko uređenje organizacije škola i kurseva crnogorskog jezika u iseljeništvu, potreba za liberalizacijom Zakona o crnogorskom državljanstvu, preporuka za poboljšanje klime i opštih uslova za investiranje iseljenika i dr.

Svi ovi zaključci korespondiraju sa Strategijom saradnje Crne Gore sa iseljenicima za period 2015-2018 i akcionim planom njene realizacije, te utvrđenim opredjeljenjem Vlade ka uspostavljanju i sprovođenju nove politike prema iseljenicima iz Crne Gore koja treba da rezultira poboljšanjem kulturnih, obrazovnih, ekonomskih, sportskih i drugih veza sa matičnom državom i unapređenjem brige matice prema iseljenicima.

Zaključci i preporuke Savjeta su itekako mjerodavni za Crnu Goru  i njene nadležne organe i predstavljaju smjernice pri kreiranju politike saradnje sa iseljenicima kao i konkretnih aktivnosti koje se osmišljavaju upravo kao odgovor na potrebe iseljenika, koji po prvi put imaju mogućnost da preko Savjeta kandidjuju pitanja od interesa za iseljeništvo, ukažu na probleme sa kojima se srijeću i sugerišu načine njihovog rješavanja.

Podsjećamo da je septembra 2016. godine, Vlada Crne Gore osnovala Savjet za saradnju Crne Gore sa iseljenicima kao svoje savjetodavno tijelo koje učestvuje u kreiranju i sprovođenju Strategije saradnje sa iseljenicima, akcionog plana za realizaciju Strategije, kao i ukupnih aktivnosti saradnje sa iseljenicima.

Savjet za saradnju sa iseljenicima ima ukupno 80 članova, od čega je 40 članova predstavnika iseljenika, dok ostalih 40 članova čine predstavnici organa državne uprave, opština i drugih institucija i udruženja i istaknute ličnosti.

Do sada je ovo tijelo održalo dvije sjednice i to konstitutivnu koja je održana septembra 2016. godine i drugu redovnu sjednicu koja je održana jula 2017. godine. Savjet ima predsjednika i četiri potpredsjednika, a formirano je i 11 radnih tijela Savjeta u oblastima od značaja za iseljenike i to: za jačanje kulturnog i državnog identiteta, nauku i prosvjetu, sport, informisanje, zaštitu prava i položaja iseljenike, privredno partnerstvo, evropske i evroatlanske integracije, pravna pitanja, zdravstvo i zdravstvenu zaštitu, ravnopravnost polova i širenje crnogorske zajednice u svijetu.

Saopštenje sa 72.sjednice Vlade možete naći na linku http://www.gov.me/vijesti/183795/Saopstenje-sa-72-sjednice-Vlade-Crne-Gore.html .