Manja slova Veća slova RSS
>

POČASNI KONUZUL CRNE GORE U URUGVAJU POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU

POČASNI KONUZUL CRNE GORE U URUGVAJU POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU
Datum objave: 12.09.2017 14:54 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Podgorica, 12.septembra 2017.godine - Danas je Upravu za dijasporu posjetio počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić i tom prilikom razgovarao sa direktorom UzD  mr Predragom Mitrovićem.

Na početku razgovora, Klisić se osvrnuo na aktivnosti Crnogorske zajednice u Urugvaju, posebno ističući značaj organizacije Škole crnogorskog jezika koja se već izvjesno vrijeme uspješno održava u Montevideu, a u kojoj nastavu pohađaju pripadnici treće i četvrte generacije iseljenika iz Crne Gore. Nastava je organizovana u tri nivoa (početnu, srednji i napredni), a izvode je članovi Zajednice Daniel i Nikolas Klisić.  Iseljenici u Urugvaju su trenutno angažovani na kreiranju jednog audiovizuelnog kursa jezika koji će dalje distribuirati iseljeničkim udruženjima širom Latinske Amerike, istakao je Klisić. Takođe, kazao je da će se ovih dana u Montevideu održati Festival balkanskog filma kao rezultat saradnje kinoteka Crne Gore i Urugvaja, na kojem će se predstaviti i par crnogorskih autora.

Poželivši dobrodošlicu našem počasnom konzulu u Urugvaju, Mitrović je još jednom potvrdio značaj starih iseljeničkih zajednica i pohvalio njihove aktivnosti na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta. Podsjetio je na brojne mjere koje je Vlada CG realizovala na polju jačanja veza sa dijasporom, ističući formiranje Savjeta za saradnju sa iseljenicima u okviru kojeg djeluje 11 odbora koji tretiraju pojedine segmente saradnje sa iseljenicima. U tom smislu, a kao rezultat rada nadležnog odbora, u narednoj godini će biti kreiran jedinstven koncept učenja crnogorskog jezika u našim iseljeničkim sredinama. Dodatno, informisao je sagovornika i o aktivnostima koje UzD planira da realizuje u narednom periodu, te podsjetio na ulogu Uprave kao prve adrese za sve naše iseljenike širom svijeta.

Na sastanku je posebno apostrofirana važnost promovisanja kulturne i sportske saradnje, te vezivanje mlađih generacija naših iseljenika za zemlju svog porijekla, čiji su pripadnici uglavnom visokoobrazovani ljudi. U Urugvaju živi oko pedeset članova porodice Klisić, a pretpostavlja se da je prvi Crnogorac, iz porodice Ilić, prvi doselio u Urugvaj davne 1835. godine.

Uprava za dijasporu