Manja slova Veća slova RSS
>

MEĐUVJERSKI SUSRET U FRANKFURTU

MEĐUVJERSKI SUSRET U FRANKFURTU
Datum objave: 12.09.2017 13:02 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Savez Crnogorskih Asocijacija u Njemačkoj (SCANJ), u saradnji sa NVO “Asocijacija za saradnju sa  dijasporom”, u petak 8. septembra, u Frankfurtu, organizovao je svečanu večeru povodom međuvjerskih susreta, razumijevanja različitosti i vjerske tolerancije među iseljenicima iz Crne Gore kojima je zemlja prijema SR Njemačka.

Gosti  na svečanoj večeri bili su visoki vjerski velikodostojnici mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i vrhovni muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo efendija Fetić. Osim vjerskih velikodostojnika svečanosti je prisustvovao generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadzić, kao i brojne  ličnosti iz dijaspore  iz svih sfera društvenog života.

Predsjednik SCANJ-a Rifat Stanković istakao je da ova organizacija, građanski orjentisana, u svojim redovima ima pripadnike svih vjera i nacija, kao i da svoj rad zasniva na principima uvažavanja različitosti. Dodatno naveo je da je imao posebnu čast da bude suorganizator i domaćin ovog događaja. Suživot i tolerancija su ono što članice SCANJ-a više od decenije njeguju, učeći svoju djecu da otvorena srca poštuju osjećanja drugih i drugačijih i zato je pružena ruka prijateljstva naših vjerskih vođa potvrda našeg iskrenog rada – dodao je Stanković. 

Predsjednica NVO “Asocijacija za saradnju sa dijasporom” Vera Kirović u svom pozdravnom pismu, kao suorganizator događaja, zahvalila se prisutnima ističući da je Crna Gora domovina svih nas, te da samo ujedinjeni u poštovanju svih građana i njihovih različitosti čuvamo njeno multietničko i multikonfesionalno bogatstvo. Jedino uz takav sklad možemo raditi na promociji i afirmaciji njenih interesa uz poštovanje interesa svakog građanina – navela je Kirović.

Tokom prijatnog susreta dat je značaj očuvanju multietničke zajednice, jačanju saradnje i toleranciji među ljudima. Razmijenjene su ideje o mogućnostima jače međuvjerske saradnje među dijasporom porijeklom iz Crne Gore i dogovoreni koraci buduće saradnje.