Manja slova Veća slova RSS
>

OSNOVANA AMERIČKO-KANADSKA UNIJA

OSNOVANA AMERIČKO-KANADSKA UNIJA
Datum objave: 08.09.2017 14:24 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Američko – Kanadska Unija koja okuplja naše organizacije iseljenika koje djeluju na teritoriji SAD-a i Kanade formirana je u srijedu, 6. septembra o.g. Uniju čine sedam udruženja naših iseljenika: Bošnjački Savez Crne Gore - Njujork, Crnogorsko Udruženje „Cetinje“ Indijana, Udruženje iseljenika iz Crne Gore „21 Maj“ - Njujork, Crnogorsko Kanadska Asocijacija Vankuver, Udruženje Crnogoraca Njujork, Fondacija Petnjica - Njujork, kao i Akademija sportova Njujork. 

Osnovni ciljevi Unije su podsticanje razvoja gradjanske svijesti, privrženosti i pripadnosti iseljenika matičnoj zemlji, kao i očuvanje kulture, istorije, običaja i tradicija naroda iz Crne Gore. Dodatno, Unija će se baviti i promocijom kulturnih, ekonomskih i drugih vrijednosti Crne Gore u sredinama gdje djeluje naše iseljeništvo.

Izvještajna Skupština Unije će biti održana 19. oktobra 2017. godine u Njujorku, a osnivači ove organizacije i članovi užeg rukovodstva su Esad Rastoder, Zaim Dervišević, Marko Orahovac, Mirsad Jahovic i Vesko Karadžić.