Manja slova Veća slova RSS
>

MIROSLAV ŠĆEPANOVIĆ U UPRAVI ZA DIJASPORU PRED ODLAZAK ZA SAVJETNIKA U AMBASADI U RIMU

MIROSLAV ŠĆEPANOVIĆ U UPRAVI ZA DIJASPORU PRED ODLAZAK ZA SAVJETNIKA U AMBASADI U RIMU
Datum objave: 30.08.2017 09:58 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


29. avgusta 2017. godine, Upravu za dijasporu je posjetio Miroslav Šćepanović, doskorašnji direktor Direkcije za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova, koji treba uskoro da stupi na dužnost I savjetnika u Ambasadi Crne Gore u Republici Italiji, u sklopu svojih obaveznih sastanaka u relevantnim državnim institucijama pred stupanje na novu dužnost.

Sa Šćepanovićem je razgovarao Zoran Đukanović, šef Odsjeka za praćenje, istraživanje, informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu.

Đukanović je čestitao Šćepanoviću postavljenje na ovu odgovornu dužnost i poželio uspjeh u radu. Istakao je potrebu Uprave za dijasporu da sa našom ambasadom u Rimu nastavi plodnu saradnju, na dobrobit našeg iseljeništva u ovoj susjednoj nam državi.

On je takođe ukratko gostu iznio aktuelne aktivnosti Uprave za dijasporu, pogotovo one koje su propisane Zakonom o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Dotakao se nedavne godišnje sjednice Savjeta za saradnju sa iseljenicima, kao i dodjele nagrada iseljenicima u okviru 'Dana iseljenika' u Petnjici.

G-din Miroslav Šćepanović je zahvalio na dobrodošlici, istakavši našu dijasporu kao važan segment aktivnosti kojima će se baviti ambasada u Rimu. Iznio je uvjerenje da će na svojoj poziciji imati puno kontakata sa našim iseljenicima u Italiji. Interesovao se za podatke o brojnosti naše dijaspore i njenoj povezanosti u udruženja u Italiji.

Đukanović je apostrofirao veliku razuđenost naše dijaspore u Italiji, iz čega slijedi i mali broj zvaničnih udruženja (samo jedno), u odnosu na ukupan broj iseljenika, kao i značaj Italije za Crnu Goru, kako istorijski, tako i aktuelni. Obostrano su se složili da treba uložiti dodatne napore na povećanju organizovanosti našeg iseljeništva u čemu naša ambasada u Rimu ima najveće šanse i mogućnosti.

Sagovornici su razgovarali i o drugim relevantnim temama, korisnim za cijelo crnogorsko iseljeništvo, kao što su uvođenje iseljeničke knjižice, sufinansiranje projekata iseljenika, evidentiranje iseljenika i drugim, od čije realizacije zavisi ukupni kvalitet saradnje Crne Gore sa svojim iseljeništvom.