Manja slova Veća slova RSS
>

POSJETA PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA „ASOCIJACIJA MONTENEGRO“ IZ FRANCUSKE UPRAVI ZA DIJASPORU

POSJETA PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA „ASOCIJACIJA MONTENEGRO“ IZ FRANCUSKE  UPRAVI ZA DIJASPORU
Datum objave: 28.08.2017 14:26 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Danas je Upravu za dijasporu posjetio predsjednik udruženja „Asocijacija Montenegro“ iz Francuske g. Radoica Marković, koga je primio direktor Uprave mr Predrag Mitrović.

Mitrović je predstavio niz realizovanih aktivnosti Uprave za dijasporu u prethodnom periodu, i to održanu Drugu sjednicu Savjeta za saradnju sa iseljenicima, kao i manifestaciju Dani iseljenika u Opštini Petnjica. Pomenuo je da je Uprava za dijasporu pokrenula inicijativu za uvođenje izmjena i dopuna postojećeg Pravilnika o kriterijumima za raspodjelu i upravljanje sredstvima za očuvanje i jačanje saradnje sa iseljenicima, koja će olakšati saradnju sa udruženjima u dijelu finansijske podrške projektima iz raznih oblasti kulture,  nauke, sporta i sl.

Marković je informisao o predstojećem Forumu nevladinih organizacija, koji će se održati 10. septembra o.g. u Parizu, a na kojem će se ovo udruženje predstaviti, i to petu godinu zaredom, svojim promotivnim materijalom, aktivnostima, projektima itd. Marković je najavio održavanje „Dana crnogorske kulture u Parizu“ od 1-5. maja iduće godine. Tim povodom, planiran je bogat kulturno-umjetnički program i dovođenje naših afirmisanih umjetnika, prikazivanje crnogorske kinematografije, izvedba crnogorskih tradicionalnih kola i sl.

Marković je napomenuo da očekuje podršku matične zemlje i same Uprave, u cilju organizovanja što kvalitetnijeg programa i predstavljanja matice Crne Gore na dostojan način. U tom smislu, direktor Uprave za dijasporu g. Mitrović naglasio je da će Uprava nastojati da pomogne i pruži podršku u granicama svojih mogućnosti.

Za kraj razgovora, Marković je podijelio utiske sa održane manifestacije „Crna Gora u Parizu“ 13. maja o.g, na kojoj su posjetioci imali prilike da pogledaju izvođenje tradicionalnih plesova folklornog ansambla „Crna Gora“.