Manja slova Veća slova RSS
>

POSJETA PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA KPSD MORAČA IZ KRANJA ČEDA ĐUKANOVIĆA UPRAVI ZA DIJASPORU

POSJETA PREDSJEDNIKA UDRUŽENJA  KPSD MORAČA IZ KRANJA ČEDA ĐUKANOVIĆA UPRAVI ZA DIJASPORU
Datum objave: 22.08.2017 12:28 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Danas je Upravu za dijasporu posjetio predsjednik Crnogorskog kulturno-prosvjetnog i sportskog društva “Morača” iz Kranja g. Čedo Đukanović.

Sastanku je prisustvovao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović. Na početku razgovora, direktor je poželio dobrodošlicu i predstavio dosadašnje aktivnosti Uprave za dijasporu, i to nedavno održanu Drugu sjednicu Savjeta za saradnju sa iseljenicima nakon koje je uslijedilo održavanje manifestacije Dana iseljenika u Opštini Petnjica.

Đukanović je govorio o aktivnostima svog udruženja kao prvog iseljeničkog udruženja sa prvim crnogorskim folklornim ansamblom u Evropi, koje prvenstveno ima za cilj promociju tradicionalnih, kulturnih i sportskih vrijednosti kroz razne folklorne, planinarske, sportske i muzičke sekcije. Napomenuo je održavanje raznih kulturnih događaja poput Crnogorskih večeri sa bogatim kulturno-umjetničkim programom. Organizacijom ovih događaja, ovo udruženje uvijek nastoji da uspostavi saradnju i da uključi mnoga crnogorska udruženja iz Slovenije.

Đukanović je istakao da planiraju realizaciju mnogih projekata u oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, od nacionalnog značaja za maticu Crnu Goru. Time se produžava tradicionalno oživljavanje jedinstvenog kulturnog i identitetskog prostora, koji čuva prave vrijednosti matice kroz svoje iseljenike.

Mitrović je apostrofirao značaj podržavanja ovakvih projekata koji su prava riznica usmenog predanja i svjedočenja o crnogorskoj tradiciji i običajima. U tom smislu, naveo je da će Uprava za dijasporu rado podržati ovu inicijativu, koja ima prije svega značaja za društveni, istorijski i kulturni razvoj Crne Gore i njenog iseljeništva.