Manja slova Veća slova RSS
>

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA VLADE CG DUŠKA MARKOVIĆA NA MANIFESTACIJI "DANI ISELJENIKA" U PETNJICI

OBRAĆANJE PREDSJEDNIKA VLADE CG DUŠKA MARKOVIĆA NA  MANIFESTACIJI "DANI ISELJENIKA" U PETNJICI
Datum objave: 03.08.2017 11:56 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković uručio je nagrade istaknutim iseljenicima i organizacijama iseljenika na manifestaciji "Dani iseljenika" održanoj 31. jula u Petnjici. U nastavku prenosimo obraćanje predsjednika Vlade Duška Markovića na pomenutoj manifestaciji:

" Poštovani prijatelji,

Prije svega, zelim da svima vama, kao i vasim porodicama pozelim dobrodoslicu u rodni kraj, u vasu Crnu Goru.

Znam da ste ovih dana imali dosta prilika se upoznate sa ključnim elementima državne, odnosno Vladine politike prema iseljenicima i našim jasnim opredjeljenjem da stvaramo uslove za vaše čvršće veze sa domovinom...

Umjesto ponavljanja vama dobro poznatih stvari, ovu svečanu priliku iskoristio bih stoga za podsjećanje na jedan susret koji sam tačno prije godinu dana imao, takođe ovdje u Petnjici, sa jednim manjim brojem iseljenika iz ovog kraja. Vidim među vama i neka poznata lica sa tog skupa i vjerujem da se svi sjećamo o čemu smo tada razgovarali i kakvu smo zabrinutost dijelili u susret događajima koji su nas čekali prošle jeseni, svjesni svih izazova koji stoje pred nama.

Danas, godinu dana kasnije, uvjeren sam da dijelite moje mišljenje kada kažem da smo odgovorili adekvatno na brojne izazove u minulih 12 mjeseci, a u mnogim segmentima čak i više od toga – da smo državni brod sačuvali brojnih bura i oluja i doveli ga u kudikamo mirnije vode.

Podsjetiću sve nas: kada smo avgusta prošle godine najavljivali ostvarenje istorijskog cilja Crna Gore – punopravnog članstva u NATO, proces ratifikacije našeg Protokola o pristupanju Alijansi tek je bio započeo. Pred nama je, tako se činilo, bio dug i izazovan proces u parlamentima 28 država članica koji su morali da potvrde spremnost Crne Gore da se priključi najmoćnijem političkom i vojnom savezu današnjice. Ipak, za svega desetak mjeseci, sve države članice su to učinile i 5. juna ove godine, na svečanosti u Stejt Departmentu, verifikovano je naše članstvo u Alijansi. Bila je to nesumnjiva potvrda ogromnog napretka Crne Gore, potvrda snažnog povjerenja saveznika u naše kapacitete i, na kraju, veliko priznanje i državnoj administraciji, i svim ostalim segmentima crnogorskog društva.

Vjerujem da ste i vi, u zemljama u kojima živite i radite, imali priliku da osjetite u tamošnjoj javnosti ogroman porast ugleda Crne Gore, kao nove 29. članice Sjevernoatlantske alijanse.

Da i ne pominjem mogućnost da potpredsjednik Sjedinjenih Država dođe u zvaničnu posjetu Crnoj Gori, što će se dogoditi sjutra, kada očekujemo potpredsjednika Pensa u Podgorici.  Za Crnu Goru, jedinu zemlju regiona koju posjećuje drugi čovjek Sjedinjenih Država – to je istorijski trenutak i nesumnjiv znak snažne podrške partnerstvu naše države sa vodećom zemljom svijeta!

Paralelno sa ovim procesom, tekli su i naši pregovori sa Evropskom unijom. Zaključno sa junom ove godine, stigli smo do brojke od 28 otvorenih poglavlja, od ukupno 33, kao i do tri privremeno zatvorena poglavlja. Daleko smo ispred svih ostalih država Zapadnog Balkana u ovom procesu i nema nikakve dileme da ce Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije. Mi vjerujemo da se to može desiti u roku od pet godina, u to uvjeravamo i naše partnere iz Brisela i ostalih ključnih evropskih adresa, i snažno opredjeljelje ove Vlade je da sve kapacitete usmjeri u tom pravcu. Mogu vam reći da su veoma optimistične poruke koje dobijamo od naših evropskih partnera u pogledu napretka koji Crna Gora ostvaruje na svim poljima, kao i u pogledu tog vremenskog roka u kome je realno da ostvarimo i ovaj drugi kljucni vanjskopolitički prioriotet.

Kapitalno važne korake Vlada je u prethodnom periodu preduzela na planu konsolidacije javnih finansija. Morali smo da povlačimo i nepopularne, i radikalne rezove, ali neminovne da bi se stabilizovale javne finansije. Mnogo priče je bilo, podsjetiću, oko naknada za majke sa troje i više djece, koje je prethodna neprincipijelna parlamentarna većina podmetnula kao kukavičje jaje u naš finansijski sistem. Bila je to tempirana bomba u državnom budžetu i bilo je samo pitanje u kom će mjesecu eksplodirati i urušiti održivost budžeta. I ovom prilikom zahvaljujem ogromnoj većini od preko 20 hiljada korisnica ove naknade što je razumjela da je riječ o neodrživom socijalnom davanju. Među njima je i značajan broj žena iz ovog kraja i ja želim da im poručim i ovom prilikom: Vlada će u kreiranju novog, održivog ambijenta socijalnih davanja posebno voditi računa o njima!

Upoznaću vas sa samo nekoliko važnih ekonomskih parametara koji su tome doprinijeli. Dakle, snažna ekonomska aktivnost u zemlji u prvom kvartalu ove godine dovela je do realnog rasta bruto društvenog proizvoda od 3,2 posto, a prema indikatorima za prvih 6 mjeseci preliminirana procjena je da ce taj rast premašiti 4 procenta, sto je više od projekcije na godišnjem nivou.

Ekonomski rast u prvoj polovini godine zasnovan je na snažnoj investicionoj aktivnosti i rastu lične potrošnje i izvoza, a sve to nam je donijelo i nova zapošljavanja. U prvih šest mjeseci imamo porast zaposlenosti od oko 4 posto, ili blizu sedam hiljada novozaposlenih. Ekonomski rast i rast zaposlenosti uticali su na dalje povećanje prosječne neto zarade koja je u prvoj polovini godine iznosila 510 eura što je najvise u regionu, a vise nego i u pojedinim zemljama EU.

Ovo su samo neki realni ekonomski pokazatelji u prvoj polovini godine,i oni nam govore da smo na dobrom putu da sredimo naše javne finansije i stvorimo pretpostavke za još ubrzaniji ekonomski rast. To je naš cilj i ja sa puno realnog optimizma mogu da vam kažem – sigurno ćemo ga otvariti.

 

Poštovani prijatelji,

U ovih nekoliko napomena želio sam da vam prenesem ukupnu sliku kako trenutno stoje stvari i kakve su dalje perspektive društvenog i ekonomskog razvoja vaše domovine. Mnogo je još posla pred nama, prije svega na sređivanju unutrašnjeg političkog ambijenta u zemlji, kao i na podsticanju još dinamičnije investicione aktivnosti u našim ključnim sektorima – turizmu, poljoprivredi, energetici, infrastrukturi. Vjerujem da će sve to doprinijeti vašem uvjerenju da se Crna Gora mijenja nabolje, da snažno napreduje ka evropskim demokratskim standardima i da pruža sve više mogućnosti za svakog pojedinca i porodicu za kvalitetniji zivot. Vlada će u tom pravcu pojačati fokus ka iseljenicima, kroz aktivnosti diplomatsko-konzularnih predstavnistava, ali i kroz direktnu komunikaciju sa iseljenickim udruženjima i pojedincima zainteresovanim da se vrate u domovinu i ovdje plasiraju svoje biznis ideje.

Na samom kraju, dozvolite i da izrazim zadovoljstvo što se vaš prvi skup ovakve vrste održava upravo u Petnjici, najmlađoj crnogorskoj opštini, koja baštini tradiciju multietničkog i multivjerskog sklada. I među vama ovdje prisutnim ima pripadnika svih vjera i nacija koji razumiju da je to jedinstvo u različitostima možda i najveća tekovina crnogorskog društva, da je to temelj na kome je Crna Gora opstala kroz vjekove i da je to suštinska vrijednost na kojoj je iskovana njena obnovljena nezavisnost 2006.godine. Upravo je vaš doprinos tom istorijskog poduhvatu bio nemjerljiv, na čemu vam i ovom prilikom iskreno zahvaljujem.

Poštovani prijatelji,

Koristim priliku da na kraju čestitam dobitnicima priznanja, koja se večeras uručuju, i da u ime Vlade snažno podržim ovakve i slične skupove iseljenika.

Želim vam svima prijatan boravak u domovini i da joj se još češće vraćate!

Hvala vam na pažnji. "