Manja slova Veća slova RSS
>

IZABRANI DOBITNICI NAGRADA ISTAKNUTIM ISELJENICIMA I ORGANIZACIJAMA ISELJENIKA

IZABRANI DOBITNICI NAGRADA ISTAKNUTIM ISELJENICIMA I ORGANIZACIJAMA ISELJENIKA
Datum objave: 14.06.2017 09:33 | Autor: Uprava za dijasporu

Ispis Štampaj stranicu


Na posljednjem sastanku Komisije za sprovođenje postupka dodjele nagrada iseljenicima i organizacijama iseljenika kojem su prisustvovali predsjednik Dragan Mitov Đurović i članovi: v.d. generalnog direktora Generalnog direktorata za konzularne poslove MVP Selim Lika, predsjednik Gradske opštine Tuzi dr Abedin Adžović, predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić, v.d. direktora TVCG Olivera Vukadinović i predsjednica NVO „Asocijacija za saradnju sa dijasporom“ Vera Kirović, utvrđen je predlog kandidata za dodjelu nagrada i izabrani su dobitnici značajnog priznanja koje Crna Gora ove godine prvi put dodjeljuje svojim iseljenicima odnosno organizacijama iseljenika. Završnom sastanku Komisije, iz opravdanih razloga, nije prisustvovao zamjenik generalnog sekretara u Skupštini CG Mersudin Gredić.

Na osnovu člana 34 Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima („Službeni list CG“, broj 47/15), Pravilnika o kriterijumima i postupku dodjele nagrada iseljenicima i organizacijma iseljenika („Službeni list CG“, broj 22/16) i Javnog poziva za dostavljanje inicijativa za dodjelu nagrada iseljenicima i organizacijama iseljenika (objavljenog 24.1.2017.godine) Uprava za dijasporu objavljuje listu dobitnika nagrada.

Imajući u vidu dugogodišnji angažman i posvećenost u radu predloženih kandidata na planu jačanja saradnje sa matičnom zemljom, izabrani su sljedeći dobitnici nagrada:

 

1. Nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori

 

- Ljubo Dabović, SR Njemačka

Ljubo Dabović rođen je 22. maja 1943. godine u Baru, a od 1966. godine živi i radi u Nurnbergu, SR Njemačka. Osim uloge osnivača raznih tijela i zajednica naših građana, obavljao je i funkciju sekretara Saveza sindikata Njemačke, gdje je vodio Savjetovalište za strane građane i pružao pomoć našim iseljenicima koji žive i rade u Bavarskoj. U 2003. godini, a u cilju jačanja saradnje između Bavarske i Crne Gore na privrednom, kulturnom, turističkom i društvenom polju, osniva „Franačko-Crnogorsko društvo“ (FRAMOG), čiji je predsjednik. Ljubo Dabović i Udruženje „FRAMOG“ finansijski i materijalno pomažu socijalne institucije i organizacije u Crnoj Gori koje se brinu za osobe sa posebnim potrebama. Dodatno, učestvuje u organizovanju raznih susreta i saradnje između građana i institucija Crne Gore i Franačke/Bavarske. Takođe, dobitnik je nagrade za filantropiju „Iskra“ za životnu posvećenost razvoju rodnog kraja, najvećeg Ordena Njemačke od predsjednika ove zemlje „Savezni zaslužni krst sa trakom“, dok je Udruženje „FRAMOG“ 2012. godine dobitnik nagrade za filantropiju „Iskra“ u kategoriji specijalnog priznanja za organizovani doprinos dijaspore.

 

2. Nagrada za doprinos u oblasti kulture

 

- Zavičajni klub „Bihor“, Luksemburg

Zavičajni klub „Bihor“ jedna je od najbrojnih organizacija naših iseljenika u svijetu. Svojim aktivnostima već dugi niz godina daju ogroman doprinos na promociji obrazovne, kulturne, sportske i privredne saradnje sa svojom matičnom zemljom. Prepoznatljivi po velikoj privrženosti i posvećenosti kraju iz kog potiču, ZK Bihor je veoma angažovan na očuvanju i promociji kulture i tradicije Crne Gore, kroz aktivno učešće na brojnim manifestacijama, od kojih se naročito ističu realizacija tradicionalne manifestacije „Dani bošnjačke kulture“, te učešće na Velikom međunarodnom kulturnum festivalu u Luksemburgu i izdavanje stručno uređenog časopisa odnosno književno-informativne revije „BIHOR“.

 

- Udruženje Crnogoraca Novog Sada, Srbija

Udruženje Crnogoraca Novog Sada osnovano je 4. decembra 2011. godine i broji preko 600 članova. Ciljevi udruženja, od samog osnivanja, su sprovođenje aktivnosti posebno u oblastima kulture, očuvanja nacionalnog identiteta, složene upotrebe jezika, pisma i informisanja na nacionalnom jeziku, te sprovođenje i drugih aktivnosti koje su značajne za crnogorsku dijasporu i maticu kao što su privreda, turizam i sport. Neke od najvažnijih aktivnosti u oblasti kulture koje Udruženje Crnogoraca Novog Sada sprovodi u saradnji sa drugim organizacijama, te predstavljaju obilježje od šireg interesa u Novom Sadu su: „Dani Crne Gore u Novom Sadu“, „Crnogorsko kulturno veče“, „Velikani crngoorske umjetnosti“, Edukativna ekskurzija „Stazama predaka“, „Crnogorske igre i vještine“, svečana akademija „Kult Svetog Vladimira“ i veliki broj izložbenih postavki.

 

3.     Nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore

- Vojislav Kovač, Slovenija

Vojislav Kovač rođen je 5. septembra 1969. godine u Nikšiću, a nakon završene srednje škole sportska karijera i obrazovni put vode ga u Ljubljanu, gdje je bio istaknuti košarkaš. Predstavnik je Crne Gore u Svjetskoj veteranskoj ligi FIMBA. Od 1991. godine bavi se privatnim biznisom i vlasnik je uspješnih firmi iz oblasti građevine, trgovine i marketinga u Sloveniji i Crnoj Gori. Početkom devedesetih godina, u vrijeme međunarodnih i ekonomskih sankcija prema Crnoj Gori, aktivno je pomagao privredi i državi na najvišem nivou, kako bi unaprijedio funkcionisanje privrednih subjekata u Crnoj Gori u veoma teškom i složenom periodu. Posvećen je povezivanju privrednih subjekata iz Slovenije i Crne Gore sa konkretnim doprinosima za ulaganje slovenačkih preduzeća u crnogorsku privredu. Dodatno, posvećen je unaprijeđenju odnosa između Crne Gore i Slovenije u oblasti ekonomije, promociji Crne Gore, javnog života, kulture i sporta. Vlada Crne Gore 2011. godine imenovala je Vojislava Kovača za počasnog konzula Crne Gore u Sloveniji.

 

4. Nagrada za unaprijeđenje privrednog partnerstva sa Crnom Gorom

 

- Bedri Gul, Turska

Bedri Gul rođen je 1958. godine. Osnivač je i prvi predsjednik Udruženja Jugoslavija – Crna Gora, koje okuplja veliki broj iseljenika porijekom iz Crne Gore. Svjestan da globalna kriza nije poštedjela ni Crnu Goru, dao je veliki doprinos unaprijeđenju privrednog partnerstva Turske sa Crnom Gorom i u tom smislu inicirao je i organizovao brojne sastanke, u Istanbulu i Podgorici, privrednika iz Turske sa predstavnicima Vlade CG, u cilju sagledavanja mogućnosti za uspostavljanjem saradnje. Inicirao je bratimljenje gradova Adane i Bara, Karaisalija i Berana, kao i Kirklarelija i Berana.

 

5. Nagrada za dobročinstvo

 

- Ćazim Džaferović, SAD

Ćazim Džaferović rođen je 14. juna 1956. godine u Baru. Više od 40 godina živi i radi u Njujorku kao uspješan biznismen koji je privržen svojoj domovini Crnoj Gori. Podržava brojne aktivnosti koje realizuje Generalni konzulat CG u Njujorku, organizacije iseljenika i pojedinci. Nadaleko je poznat doprinos koji je dao izgradnji objekata, obnovi obrazovnih i vjerskih institucija, te pomoć u stipendiranju naših studenata u SAD-u. Njegovo dobročinstvo je naročito poznato u Baru gdje kontinuirano podržava aktivnosti Opštine, vjerskih organizacija i pojedinaca u stanju socijalne ugroženosti.

 

6. Nagrada za doprinos u oblasti sporta

 

-  Ljubomir Radanović, Belgija

Ljubomir Radanović rođen je 21. jula 1960. godine u Cetinju. Dipomu fudbalskog trenera stekao je 1996. godine u Belgiji, dok je licencu FIFA dobio 1998. godine. Među ostvarenim sportskim rezultatima ističu se 3 osvojena šampionata Jugoslavije, finale kupa Belgije, Kup Šampionata i Kup UEFA, bronzana medalja na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu, Kup Evrope u Francuskoj, kao i kvalifikacije za Svjetski šampionat 1988. godine. Dobitnik je nagrade „13. novembar“ Prijestonice Cetinje za rezulate od posebnog značaja za opštinu. Jedan je od osnivača „SOS Vilage“ - Fondacije za pomoć nezbrinutoj djeci, u Belgiji.

 

Uprava za dijasporu čestita svim dobitnicima nagrada i informiše da će iste biti uručene od strane predsjednika Vlade Crne Gore Duška Markovića na manifestaciji „Dani iseljenika“, koja će 31. jula o.g. biti održana u Petnjici.