Manja slova Veća slova RSSVijesti

07.12.2017.

DODJELA NAGRADA ZA FILANTROPIJU “ISKRA” 2017

DODJELA NAGRADA ZA FILANTROPIJU “ISKRA” 2017 Svečanost dodjele nagrada i priznanja za filantropiju “ ISKRA” biće organizovana 8. decembra, u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, sa početkom u 19:30. Fond za aktivno građanstvo, u partnerstvu sa Privrednom komorom Crne Gore i Upravom za dijasporu, po deveti put organizuje godišnju dodjelu nagrada. Ove godine, svečanost se organizuje zahvaljujući podršci partnera, donatora i prijatelja Iskre, a među njima su: Fondacija “Ćano Koprivica”, Adriatic Marinas – Porto Montenegro, Addiko banka, Luštica Development, Congress Travel, Mezon doo, TAKT produkcija, restoran Konak, i naravno – Zetski dom, Iskrin dom.

06.12.2017.

PRVI PERUANSKO-CRNOGORSKI FESTIVAL U LIMI, PERU

PRVI PERUANSKO-CRNOGORSKI FESTIVAL U LIMI, PERU

Crnogorska zajednica Perua, koja okuplja naše iseljenike u ovoj državi, organizovala je prvi Peruansko-crnogorski festival 26. novembra 2017. godine. Na festivalu je predstavljena gastronomska ponuda Crne Gore, od tipičnih crnogorskih specijaliteta, proje, kačamaka, žita, do peruanskih prepoznatljivih jela.

05.12.2017.

U FRANKFURTU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

U FRANKFURTU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Frankfurt, 2. decembar 2017. godine – U prostorijama Generalnog Konzulata Crne Gore u Frankfurtu (SR Njemačka), održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Pored velikog broja predstavnika iseljeničkih organizacija, Javnoj raspravi, ispred matice, prisustvovali su direktor Uprave za dijasporu i potpredsjednik Radne grupe mr Predrag Mitrović, generalni konzul Branislav Karadžić, konzul Dejan Vuković, te II sekretar u Upravi za dijasporu i član Radne grupe Milica Radojičić. Takođe, skupu je prisustvovao član Radne grupe i predsjednik Savjeta za saradnju sa iseljenicima dr Nenad Popović.

28.11.2017.

U ZAGREBU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

U ZAGREBU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Zagreb, 28. novembar 2017. godine – Danas je u prostorijama Ambasade Crne Gore u R. Hrvatskoj održana Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima.. Uvidom u Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima koji je Uprava prethodno dostavila svim iseljeničkim organizacijama, konstatovano je koje su zakonske odredbe predloženim Nacrtom najviše pretrpjele izmjene i dopune, shodno njihovoj dosadašnjoj primjeni u praksi. Predstavnici iseljenika su kandidovali svoje predloge na određene formulacije dostavljenog Nacrta, koji će dalje biti proslijeđeni Radnoj grupi na razmatranje.

28.11.2017.

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE BRAHA ADROVIĆA

ODRŽANO KNJIŽEVNO VEČE BRAHA ADROVIĆA

Dana 18. novembra 2017. godine, u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Frankfurtu održano je Književno veče posvećeno poznatom beranskom piscu, pjesniku i novinaru g. Brahu Adroviću, u organizaciji Udruženja crnogorskih građana “MonteHess” i Generalnog konzulata Crne Gore iz Frankfurta.

24.11.2017.

POSJETA PREDSTAVNIKA SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA NJEMAČKE – SCANJ

POSJETA PREDSTAVNIKA SAVEZA CRNOGORSKIH ASOCIJACIJA NJEMAČKE – SCANJ

Dana 23. novembra 2017. godine Upravu za dijasporu posjetili su generalni sekretar SCANJ-a Osman Destanović, kao i Mijaz Ramdedović i Dževad Skenderović predstavnici Udruženja “Evropa za Opštinu Petnjica” iz Njemačke. Sa njima su ovom prilikom razgovarali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i II sekretar Milica Radojičić.

23.11.2017.

SASTANAK SA ČLANOVIMA ODBORA ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I ISELJENIKE SKUPŠTINE CRNE GORE

SASTANAK SA ČLANOVIMA ODBORA ZA MEĐUNARODNE ODNOSE I ISELJENIKE SKUPŠTINE CRNE GORE

Dana 22. novembra 2017. godine direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović sa saradnicima sastao se sa predsjednikom Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrijom Nikolićem i članovima Odbora: Nadom Drobnjak, Ervinom Ibrahimovićem i Dragutinom Papovićem. Ispred Uprave prisustvovali su šef Odsjeka za naučnu i privrednu saradnju Vladan Lalović, II sekretar Milica Radojičić i III sekretar Aleksandra Đaković. Povod sastanka bio je upoznavanje članova Odbora sa aktivnostima Uprave za dijasporu, naročito u dijelu izrade Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima, te predstojećim javnim raspravama koje će biti održane u zemljama sa najvećom koncentracijom iseljenika iz Crne Gore.

22.11.2017.

NAJAVA: OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “SREĆAN PUTNIK/EL VIAJERO FELIZ” U ZAGREBU

NAJAVA: OTVARANJE IZLOŽBE FOTOGRAFIJA “SREĆAN PUTNIK/EL VIAJERO FELIZ” U ZAGREBU

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore “MONTENEGRO” Zagreb, u saradnji sa Ambasadom Republike Čile u R. Hrvatskoj, organizuje izložbu fotografija pod nazivom “Srećan putnik/El viajero feliz”, čiji je autor Horhe Luis Subiabre Matiaća, inače potomak crnogorskih i hrvatskih iseljenika iz Čilea. Izložba će biti otvorena u četvrtak, 23. novembra 2017. godine u Galeriji “Montenegrina”, (Crnogorski dom, Trnjanska c.35 Zagreb), sa početkom u 19h.

21.11.2017.

JAVNE RASPRAVE POVODOM PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Obavještavamo organizacije iseljenika da će javne rasprave povodom početne verzije Predloga zakona o izmjenama i dopunama zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima biti organizovane u sledećim gradovima:

20.11.2017.

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO UDRUŽENJA „LUKSEMBURG – CRNA GORA“

IZABRANO NOVO RUKOVODSTVO UDRUŽENJA „LUKSEMBURG – CRNA GORA“

Na izbornoj skupštini Udruženja „Luksemburg – Crna Gora“, koja je održana 28. oktobra o.g. u gradu Esch-Alzette, izabrani su novi članovi Upravnog odbora, kao i predsjednik Skupštine udruženja, sa mandatom od dvije godine. Za predsjednika Skupštine izabran je Halil Agović, predsjednik Upravnog odbora u narednom periodu će biti Asad Ajdarpašić, dok je za potpredsjednika izabran Rafet Kozar. Dužnost generalnog sekretara, kao i u prethodnom sazivu odbora, obavljaće Fetija Kalač.