Manja slova Veća slova RSSVijesti

19.02.2018.

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSJEDNICOM OPŠTINE GUSINJE

ODRŽAN SASTANAK SA PREDSJEDNICOM OPŠTINE GUSINJE Dana 16. februara 2018. godine, direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović primio je u radnu posjetu predsjednicu opštine Gusinje Anelu Čekić. Sastanku je prisustvovao potpredsjednik opštine Gusinje mr Huso Brdakić, a ispred UzD Elvira Bekteši, šefica Odsjeka za statusno-pravna pitanja, finansije i iseljeničke knjižice i Vladan Lalović, šef Odsjeka za privrednu i naučnu saradnju.

16.02.2018.

PRIPREMLJEN NACRT NOVOG ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

PRIPREMLJEN NACRT NOVOG ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

Dana 15. februara 2018. godine održana je posljednja sjednica Radne grupe za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Radna grupa je usvojila Izvještaj o javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima i okončala sve aktivnosti na izradi teksta Nacrta zakona. Tokom javne rasprave, pristiglo je ukupno stotinu i devetnaest primjedbi, sugestija i komentara na tekst Nacrta, koje su dostavila udruženja i organizacije iseljenika, pojedinci, nevladin sektor, pojedini organi državne uprave i diplomatsko-konzularna predstavništva Crne Gore.

16.02.2018.

UPRAVA ZA DIJASPORU POČINJE IZDAVANJE ISELJENIČKIH KNJIŽICA

UPRAVA ZA DIJASPORU POČINJE IZDAVANJE ISELJENIČKIH KNJIŽICA

20. februara 2018. godine, Uprava za dijasporu počinje izdavanje iseljeničkih knjižica, u skladu sa obavezom iz Zakona o saradnji sa iseljenicima („Službeni list CG“, broj 47/15, član 36) i Odluke o obrascu zahtjeva, izgledu i sadržaju iseljeničke knjižice („Službeni list Crne Gore“, broj 4/2017). Na iseljeničke knjižice imaju pravo svi iseljenici koji nemaju crnogorsko državljanstvo, a služiće za identifikaciju iseljenika dok borave u Crnoj Gori i u druge se svrhe ne može primijeniti. Iseljenička knjižica može se izdati i članovima uže porodice iseljenika koji sa njim žive u zajedničkom domaćinstvu.

13.02.2018.

PREDSTAVNIK UDRUŽENJA „ALBA-MONTENEGRO“ U POSJETI UPRAVI ZA DIJASPORU

PREDSTAVNIK UDRUŽENJA „ALBA-MONTENEGRO“  U POSJETI  UPRAVI ZA DIJASPORU

Dana 6. februara o.g, Upravu za dijasporu posjetili su predstavnik Udruženja crnogorske nacionalne manjine „Alba-Montenegro“ Milan Zlatičanin i Milijana Dabović, direktorica Gimnazije „25. maj“ u Tuzima. Sa njima su ovom prilikom razgovarali direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović i druga sekretarka Milica Nikić.

09.02.2018.

SASTANAK RADNE GRUPE ZA IZRADU PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CG SA ISELJENICIMA

SASTANAK RADNE GRUPE ZA IZRADU PREDLOGA ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CG SA ISELJENICIMA

Nakon sprovedenih javnih rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima, Radna grupa za izradu Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji CG sa iseljenicima održala je sastanak na kojem je razmatrala i izjašnjavala se o primjedbama i sugestijama na tekst Nacrta koji su u naznačenom roku dostavljeni Upravi za dijasporu. Sastanku RG prisustvovao je i državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković.

08.02.2018.

U SLOVENIJI PROMOVISAN ROMAN MILORADA POPOVIĆA „ČOVJEK BEZ LICA“

U SLOVENIJI PROMOVISAN ROMAN MILORADA POPOVIĆA „ČOVJEK BEZ LICA“

U organizaciji Crnogorskog društva „Montenegro“ iz Maribora i Javnog sklada R. Slovenije za kulturne djelatnosti, u četvrtak 1. februara o.g, u prostorijama Literalne kuće, održana je promocija romana „Čovjek bez lica“ crnogorskog književnika Milorada Popovića. Promociji su prisustvovali predstavnici Ambasade Crne Gore u R. Sloveniji, predstavnici crnogorskih udruženja iz Ljubljane, Kranja i Maribora, kao i mnogi slovenački literalni djelatnici. O romanu „Čovjek bez lica“ govorio je književnik i publicista Dušan Šarotar, član žirija iz Slovenije za dodjelu Njegoševe nagrade za 2017. godinu, čiji je dobitnik upravo Milorad Popović, dok je Popović slovenačkoj i crnogorskoj publici predstavio svoj životni i književni put.

06.02.2018.

BRAĆA KEZUNOVIĆ U POSJETI GENERALNOM KONZULATU CRNE GORE U NJUJORKU

BRAĆA KEZUNOVIĆ U POSJETI GENERALNOM KONZULATU CRNE GORE U NJUJORKU

U Generalnom konzulatu u Njujorku boravili su braća Dejan i Nebojša Kezunović. Radi se o dvojici mladih i veoma uspješnih ljudi, državljana Crne Gore. Dejan Kezunović je rođen u Sarajevu 1985 godine. Osnovnu školu završio je u Podgorici, dok je srednju školu i dalje školovanje nastavio u Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon završetka školovanja radio je u nekoliko pravnih firmi, a sada je advokat u prestižnoj advokatskoj kancelariji na Menhetnu-Njujork.

05.02.2018.

ODRŽANA DEVETA GENERALNA I IZBORNA SKUPŠTINA ZK „BIHOR“ LUKSEMBURG

ODRŽANA DEVETA GENERALNA I IZBORNA SKUPŠTINA ZK „BIHOR“ LUKSEMBURG

Dana 6. januara 2018. godine, održana je deveta Generalna i Izborna skupština ZK „Bihor“ u gradu Rumelanž u Luksemburgu. Predsjednica Skupštine Safija Rastoder je otvorila Skupštinu, dok je predsjednik Upravnog odbora Esko Halilović govorio o uspjesima ovog udruženja u prethodne dvije godine. Istakao je da je udruženje, od svog osnivanja, dobilo prestižna priznanja, koja su krunisala rad udruženja, i to nagradu za filantropiju i dobročinstvo „Iskra“ i nagradu za doprinos u oblasti razvoja kulture, kao i prestižno priznanje Opštine Petnjica „4. avgust“ zbog dosadašnjeg prepoznatiljivog doprinosa i podrške ovog udruženja Petnjičanima.

26.01.2018.

PRVA ŽENA - BORBENI PILOT IZ CRNE GORE SABIHA GOKČEN - ĆOROVIĆ

PRVA ŽENA - BORBENI PILOT IZ CRNE GORE SABIHA GOKČEN - ĆOROVIĆ

Sabiha Gokčen (Sabiha Gökçen) je, prema Ginisovoj knjizi svjetskih rekorda, prva žena - borbeni pilot. Takođe, ona je od strane US Air Forces izabrana, kao jedina žena, među dvadeset najboljih pilota u istoriji avijacije. Sabiha Gokčen je porijeklom iz sela Lozna kod Bijelog Polja, od oca Izeta i majke Hajrije, iz kuće Ćorovića. Rođena je 1913. godine. Živjela je u turskom gradu Bursa.

24.01.2018.

U SARAJEVU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

U SARAJEVU ODRŽANA JAVNA RASPRAVA O NACRTU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SARADNJI CRNE GORE SA ISELJENICIMA

U organizaciji Uprave za dijasporu, a uz logističku pomoć Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini, dana 23. januara u prostorijama Ambasade Crne Gore u Sarajevu održana je Javna rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o saradnji Crne Gore sa iseljenicima. Pored predstavnika Uprave za dijasporu i Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini, Javnoj raspravi su prisustvovali predstavnici više naših uduženja koja djeluju na prostoru BiH: Zavičajno udruženje „Petar Petrović Njegoš“ iz Trebinja, UC „Vuk Mićunović iz Trebinja, UC „Njegoš“ Doboj, UC „Lovćen“ Banja Luka, Zavičajne podružnice Berane, Savjeta crnogorske nacionalne manjine u BiH, Zavičajnog društva Plavljana i Gusinjana u BiH, Zavičajne podružnice Petnjica, Udruženje građana Bukovica, Zavičajni klub Pljevljaka i prijatelja u BiH, Zavičajne podružnice Bijelo Polje, Zavičajne podružnice Rožaje, te tri člana Savjeta za saradnju sa iseljenicima koja dolaze iz BiH, kao i odbornica u Skupštini grada Trebinja, predstavnica nacionalnih manjina.