Manja slova Veća slova RSSVijesti

21.09.2017.

SAOPŠTENJE CRNOGORSKE ZAJEDNICE MEKSIKA I KARIBA POVODOM ZEMLJOTRESA KOJI JE POGODIO MEKSIKO

SAOPŠTENJE CRNOGORSKE ZAJEDNICE MEKSIKA I KARIBA POVODOM ZEMLJOTRESA KOJI JE POGODIO MEKSIKO Crnogorska zajednica Meksika i Kariba saosjeća u tragediji koju proživljavaju svi građani Meksika. Ukoliko poznajete nekog Crnogorca ili Crnogorku, njihove potomke ili rođake koji se nalaze u teškoj situaciji zbog tragedije koja je pogodila Meksiko, ako im je potrebna pomoć, molimo da nas kontaktirate kako bismo zajedno ujedinili snage: (686) 261.61.23; kuljachakarina@gmail.com.

21.09.2017.

KONFERENCIJA “DUBROVAČKI RAZGOVORI” U DUBROVNIKU, 20-22.oktobra 2017

KONFERENCIJA “DUBROVAČKI RAZGOVORI” U DUBROVNIKU,  20-22.oktobra 2017

Univerzitet Sarajevo School of Science and Technology - SSST iz Sarajeva (Bosna i Hercegovina), u saradnji sa Visokom školom međunarodnih odnosa i diplomacije - Dag Hammarskjöld iz Zagreba (Hrvatska) i Univerzitetom Donja Gorica (UDG) iz Podgorice, organizuje konferenciju ,,Dubrovacki razgovori” koja će se održati u periodu od 20-22. oktobra 2017. godine, u hotelu „Grand Hotel Park“ u Dubrovniku.

20.09.2017.

OSNIVAČ UDRUŽENJA ISELJENIKA I PRIJATELJA CRNE GORE „MONTE- AUSTRALIJA“ U POSJETI UPRAVI ZA DIJASPORU

OSNIVAČ UDRUŽENJA ISELJENIKA I PRIJATELJA CRNE GORE „MONTE- AUSTRALIJA“ U POSJETI UPRAVI ZA DIJASPORU

Podgorica, 20. septembar 2017. godine- Upravu za dijasporu je danas posjetio Beljo Radončić, osnivač i član UO Udruženja iseljenika i prijatelja Crne Gore „Monte-Australija“ čije je sjedište u Sidneju. Sa njim je razgovarao direktor Uprave za dijasporu mr Predrag Mitrović.

20.09.2017.

ŠKOLA MATERNJEG JEZIKA U FRANKFURTU

ŠKOLA MATERNJEG JEZIKA U FRANKFURTU

U Frankfurtu je počela druga školska godina u školi maternjeg jezika koju je, u februaru 2016. godine, pokrenulo naše iseljeničko udruženje „MonteKoln“ u saradnji sa Generalnim konzulatom Crne Gore u Frankfurtu.

19.09.2017.

U FRANCUSKOJ ODRŽAN FORUM ASOCIJACIJA

U FRANCUSKOJ ODRŽAN FORUM ASOCIJACIJA

U nedelju 10. septembra, u gradu Rosny sous bois održan je Forum Asocijacija, na kojem je, već petu godinu za redom, učestvovalo i naše iseljeničko udruženje Asocijacija Montenegro iz Pariza. Forum Asocijacija pruža izvanrednu priliku brojnim udruženjima da predstave niz svojih aktivnosti, dok pojedina udruženja priređuju kulturno-umjetnički program tokom trajanja manifestacije.

18.09.2017.

TURSKA DELEGACIJA U POSJETI UPRAVI ZA DIJASPORU

TURSKA DELEGACIJA U POSJETI UPRAVI ZA DIJASPORU

Dana 15. septembra 2017. godine Upravu za dijasporu posjetili su ambasador Republike Turske u Crnoj Gori NJ.E. Serhat Galip i direktor Direkcije za tursku dijasporu i srodne zajednice Mehmet Köse i tom prilikom razgovarali sa direktorom Uprave mr Predragom Mitrovićem. Sastanku su prisustvovali saradnici turskih zvaničnika Memet Kiliç, kordinatorka za Balkan Sevilay Ünal, İsmail Yildiz, kao i službenik Ambasade Turske Ajdin Rakić. Ispred Uprave za dijasporu na sastanku je prisustvovala Aleksandra Đaković, ataše u Odsjeku za naučnu i privrednu saradnju.

12.09.2017.

POČASNI KONUZUL CRNE GORE U URUGVAJU POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU

POČASNI KONUZUL CRNE GORE U URUGVAJU POSJETIO UPRAVU ZA DIJASPORU

Podgorica, 12.septembra 2017.godine - Danas je Upravu za dijasporu posjetio počasni konzul Crne Gore u Urugvaju Mario Klisić i tom prilikom razgovarao sa direktorom UzD mr Predragom Mitrovićem. Na početku razgovora, Klisić se osvrnuo na aktivnosti Crnogorske zajednice u Urugvaju, posebno ističući značaj organizacije Škole crnogorskog jezika koja se već izvjesno vrijeme uspješno održava u Montevideu, a u kojoj nastavu pohađaju pripadnici treće i četvrte generacije iseljenika iz Crne Gore.

12.09.2017.

NAJAVA: FESTIVAL ODA ŽIVOTU, 16-23. SEPTEMBRA U CRNOJ GORI

NAJAVA: FESTIVAL ODA ŽIVOTU, 16-23. SEPTEMBRA U CRNOJ GORI

U periodu od 16-23. septembra 2017. godine, održaće se Festival Oda života (Ode to life), u organizaciji NVO „Svjetskih umjetničkih igara“ (WAG), koji će okupiti oko 40 umjetnika iz 15 zemalja širom svijeta. Ovaj Festival se po prvi put održava u Crnoj Gori i okuplja umjetnike iz različitih umjetničkih disciplina, uključujući i naše umjetnike koji žive i rade u iseljeništvu. Svečano otvaranje Festivala je planirano za 16. septembar o.g. u vinskom podrumu Šipčanik, sa početkom u 20:00h, na kojem će nastupiti sarajevski hor Pontanima. Drugog dana Festivala, održaće se glavna izložba u dvorcu Petrović na Kruševcu u 20:00h, kao i izložba našeg iseljenika iz Argentine Juana Vladimira Martinovicha u galeriji „Klub“ u Centru savremene umjetnosti Crne Gore sa početkom u 21:00h.

12.09.2017.

MEĐUVJERSKI SUSRET U FRANKFURTU

MEĐUVJERSKI SUSRET U FRANKFURTU

Savez Crnogorskih Asocijacija u Njemačkoj (SCANJ), u saradnji sa NVO “Asocijacija za saradnju sa dijasporom”, u petak 8. septembra, u Frankfurtu, organizovao je svečanu večeru povodom međuvjerskih susreta, razumijevanja različitosti i vjerske tolerancije među iseljenicima iz Crne Gore kojima je zemlja prijema SR Njemačka. Gosti na svečanoj večeri bili su visoki vjerski velikodostojnici mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo i vrhovni muftija Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj Pašo efendija Fetić. Osim vjerskih velikodostojnika svečanosti je prisustvovao generalni konzul Crne Gore u Frankfurtu Branislav Karadzić, kao i brojne ličnosti iz dijaspore iz svih sfera društvenog života.

11.09.2017.

IZLOŽBA TEE FRANCA “ESSENZ” U BERLINU

IZLOŽBA TEE FRANCA “ESSENZ” U BERLINU

U ponedjeljak, 4. septembra 2017. godine, u Galeriji Berlin Blue Art u Berlinu otvorena je izložba “Essenz” crnogorske slikarke Tee Franca uz pokroviteljstvo Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina. Ambasador Crne Gore u SR Njemačkoj dr Ranko Vujačić je, otvarajući izložbu, izrazio uvjerenje da će izložba “Essenz” dati važan doprinos promociji crnogorske umjetnosti i predstavljanju naše veoma kreativne tradicije likovne umjetnosti u SR Njemačkoj. Ambasador Vujačić je naglasio da su ovakvi događaji jasan znak posvećenosti crnogorskog društva da, kroz kulturu i umjetnički izraz, prenese poruku o važnosti brige i poštovanja različitosti i posebnosti nacionalnog i kulturnog identiteta manjina koje doprinosi bogatstvu jednog društva.